Sorozatunkat folytatva az alábbiakban amichus vendégszerzőnk írását közöljük. Továbbra is várjuk az SDKÚ-DS ill. KDH pozitív indoklásokat a korkep (kukac) korkep (pont) sk címre.

Bemerészkedem a farkas barlangjába (a Körkép olvasóinak, ha jól emlékszem a múltkori ankétra, kb. 2/3-a MKP-s), felveszem a névtelenség védőpáncélját és megírom, hogy miért fogok a Hidra szavazni. Viszont rögtön az elején szeretném leszögezni, nem vagyok fanatikus Hidas, az MKP-t sem utálom és nem tartom szélsősőgesnek. Nem tudok egy konkrét okot mondani, csak több kisebbet. Ezeket pedig, ha törik, ha szakad, felsorolom és megmagyarázom. Egyébként a véleményem teljesen szubjektív („Mindig mindenről saját magam alkotom meg a véleményemet!” GI), nélkülöz mindenféle tudományos hátteret. Tehát kezdjük:

1. Mert magyar – felvidéki („Felvidék” a Trianon előtti Magyarország északi részének, tehát kb. a mai Szlovákia területének történelmi megnevezése. Felvidék jelképe a hármashalmon álló kettős kereszt, amire a legrégebbi bizonyíték egy III. Béla kora beli pénzérme. Viszont nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy Svatopluk használta volna ezt a szimbólumot. Aki nem hiszi, járjon utána. Bocs a kis történelmi kitérőért, de nagyon okosnak érzem magam…) magyarként kötelességemnek érzem, hogy valamelyik „magyar pártra” szavazzak, és mint tudjuk, abból manapság sajnos 2 (na jó, egy és fél) van. Valójában csak innen kezdődik az igazi indoklás, ezért fogja  a következő pont is az 1-es számot kapni.

1. Mert szlovák – talán naiv ember vagyok. Naiv és strucc módjára a földbe van szúrva a fejem (ijesszetek meg egy struccot betonon…), de szeretnék hinni abban, hogy „ez a nagy boruljunk össze, gyerekek” (idézet nem tudom, kitől) működhet. Kell hogy legyenek normális szlovákok, ugyanúgy, ahogy vannak szélsőjobb magyarok is. Nem szabad általánosítani. Viszont a szlovákság nagy része a lelke mélyén fél a magyaroktól, Magyarországtól. Pont ezért van szükség arra, hogy teret kapjanak (a parlamentben, médiában, stb.) azok a szlovákok, akik ki merik mondani, hogy a magyarok is ugyanolyan emberek, ugyanazzal a közép-európai mentalitással, mint ők. És ha ezt egy szlovák mondja, jobban odafigyelnek rá, mivel a magyaroktól már megszokták, és mi mást is mondhatna egy magyar? Egyszerűen egy szlovák politikusnak a szlovákok számára nagyobb meggyőző ereje van, mint egy nemszlováknak (ha valakit érdekelnek a meggyőzési és rábeszélési technikák, olvassa el Pratkanis és Aronson: A rábeszélőgép c. könyvét. Én is elkezdtem, csak közbejött a vizsgaidőszak…).

2. Mert Švejna – jó szakembernek tartom, a Híd gazdasági alelnöke, ő dolgozta ki a a párt programjának gazdasági részét. Az ő nyugdíjprogramjuk állítólag a legjobb a bejutásra esélyes pártok közül, ami bár engem nem igazán érint, de azért jó (nemrég olvastam erről valahol, de valahogy nem találom a linket, bocs…).

3. Mert OKS – mint ismeretes, az OKS jelöltjei is a Híd listáján indulnak. Ondrej Dostál pedig azon kevés politikus közé tartozik, akit tényleg tisztelek, és valahogy megbízom benne. Rá merném bízni a biciklimet, amíg befutok a boltba kifliér és kenyér. És ha ő megbízik Bélában, én is megbízom, mondhat bárki bármit. Egyébként az OKS programjában (a kisebbségekkel foglalkozó 4 mondat a 16. oldalon van) szerepel többek között az alkotmány Preambulumának megváltoztatása is („Mi a szlovák nemzet…”). Kérdés, hogy ennek van-e valami gyakorlati haszna.

 hirdetes_810x300  

4. Mert „volicomer2″, a Pravda „volicsomer” mintájára készült „volicomer2” szerint a Hídra kellene szavaznom. Nem tehetek róla, „I dont like Pál Csáky”.

5. Mert Béla – végül pedig valljuk be, Béla azért mégiscsak jobb fej, mint Csáky… (na jó ez egy nagyon szubjektív vélemény, de ez is hatással volt a döntésemre).

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!