Érdekes vita alakult ki a facebookon a két Hayek-herceg, Martin Chren és Ivan Švejna, a Most-Híd és az SaS két államtitkárának visszahívása körül. Meddig terjed a politikusi magánszféra, és milyen mértékben használható fel a médiában mindaz, amit az adott politikus magáncéllal, facebook profilján ismerőseivel, barátaival megoszt?

A szlovák sajtó a választások után elégedetten dörzsölhette a tenyerét. A kormányváltással hatalomra jutott, a modern kor kommunikációs csatornáit is hatékonyan kihasználó koalíciós politikusok (miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők) közül többen nagyvonalúan facebook profiljukon  véleményezték a legzártkörűbb politikai egyeztetéseket is, aranybányát szolgáltatva ezzel a cikkeiket gyakorta innen tuningoló újságírók számára.

Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, köszönhetően a két Hayek-államtitkár körüli herce-hurcának, akik sorsáról szerda reggel tájékoztat majd a miniszterelnök-asszony.  Nem tudom Magyarország e téren mennyire jár hasonló cipőben (túl kevés ottani újságíró és politikus van a facebook ismerőseim között, hogy le lehessen mérni), de ami Szlovákiában zajlik, ahol szinte mindenki mindenkit ismer,  azért már nem teljesen normális. Itt ugyanis verseny alakult ki néhány, kellően narcisztikus hajlammal megáldott  kormánypolitikus között, akik szeretnek a rivaldafényben tündökölni. A kimondott-kimondatlan verseny tétje: melyikük képes saját facebook-profil üzeneteivel  jobban tematizálni a honi közéletet? A verseny rendkívül szoros és komoly, melyet  a Koalíciós Tanács e cikk írásával egy időben zajló ülésének egyik programpontja (Chren és Švejna visszahívása), valamint a keddi sajtó szalagcímei  is jeleznek!

Kezdődött mindez Jozef Mihál szociális miniszterrel, aki a hét elején a következőket írta saját facebook üzenőfalára: "az SaS miniszterei Martin Chren mögött állnak. Ha ez miatt az "ügy" miatt szétesik a kormány, sajnálni fogom, de történjen, aminek történnie kell." Erre tett rá Miroslav Beblavý, az SDKÚ-DS egykori szociális államtitkára, ma parlamenti képviselője kedd délutáni bejegyzésével egy lapáttal, miszerint "a facebookon nem azonos az elbírálás: engem az újságírók molesztálnak, írjak bármit is, ami csak egy picit is hír-releváns (és akkor is, ha irreleváns). De ha a kormány SaS-os minisztere írja, hogy ha kilövik Hayekékat, szétesik a koalíció, észre sem veszi senki, még ha ez tényleg érdekes… "

A politikus FB újságíró ismerősei  hozzászólásaikban meg is ígérték , hogy utánajárnak a dolognak. Az eredmény a TA 3-on vagy a keddi SME címlapjának vezércikkében látható (Beblavý egyúttal láthatóan jókora előnyre tett szert a versenyben). A felszínes szemlélődő számára mindez akár vicces is lehetne, ha nem a kormány esetleges bukása lenne a tét, melynek záróakkordja reggel válik ismertté. Függetlenül attól, hogy a két államtitkár marad-e vagy sem (e sorok írója szerint menniük kell), az eset mindenképp nyomot hagy a kormánykoalíció tagjaiban.

Hayek (Karikatúra: Shooty, SME)
Hayek (Karikatúra: Shooty, SME)

A fentiek tükrében adja magát a kérdés: meddig terjed a politikusi magánszféra, és milyen mértékben használhatják fel az újságírók munkájuk során mindazt,  amit az adott politikus-ismerős magáncéllal, facebook profilján barátaival megoszt?

 hirdetes_810x300  

Mint tudjuk, a Szabadság és Szolidaritás pártját nagymértékben facebook kommunikációja repítette a hatalomba. De vajon fenntartható-e számukra ez a választóikkal, szimpatizánsaikkal való kapcsolattartást segítő kommunikációs eszköz változatlan formában a jövőben is? Jozef Mihál miniszter mindenesetre már lépett. A magáncélra szánt üzenetének megszellőztetése után azonnali hatállyal törölt minden újságírót a facebook ismerősei közül…

A politika 2.0 ma már egyre inkább a facebookon zajlik. Miközben tanulóidőszakunkat töltve mindnyájan a saját bőrünkön, élesben vagyunk kénytelenek tapasztalni annak előnyeit és hátrányait.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!