Néhány részlet az Igor Matovič-csal készült interjúból, melyet a mai SME közöl. Az Egyszerű Emberek négyfős parlamenti képviselői csoportjának vezetője, akitől a kormánykoalíció többsége függ, többek között ezeket nyilatkozta:

(…) Idézem Önt: „Minden pártról vannak információink arról, hogy az államigazgatásba, és állami vállalatokba olyan embereket raknak, akik nem oda valók”. Ha tud ilyenekről, mire vár?

Ezek nem olyan dolgok, ahol rögtön cselekedni lehet. A politika vékony jég, méginkább egy törékeny koalíciós többségnél. Nem akarom megharagítani például a Mostos kollégákat, hogy emiatt dobbantanak, és Fico nyakába ugranak, aki itt marad nyolc évig.

Kibírja ez a koalíció négy évig?

Megvan hozzá az erőnk. Ha valaki nem fog kicsinyes módon háborúzni, kitartunk.

 hirdetes_810x300  

De hisz még főügyészt sem képesek választani, sem kideríteni, kik voltak az árulók. Törvényt változtatnak, mert nem hisznek a sajátjaiknak.

Én egyenesen az egyik koalíciós pártelnök szemébe mondtam, hogy tudom, hogy  ő maga és képviselői szavaztakTrnkára.

Kiről van szó?

Befejeztem. További kérdés? (nevet)

Matovič-csal az e heti .Týždeň is interjút közöl. Az SaS elnövével, Richard Sulíkkal kapcsolatban így válaszol:

Milyen  a kapcsolata most az SaS-el? Tavaly nyáron RIchard Sulík exhibicionistaként jellemezte Önt, akinek a javaslatai Hugó nevű kisfiának szintjén vannak. Örülhetünk a hasonló adok-kapoknak?

Rišonak van egy rossz tulajdonsága. Felfokozott helyzetben, amikor hideg fejjel kell megoldani a problémákat elkezd személyeskedni. Sajnálom, amit akkor összehordott, és bár később visszavonta, a kimondott szavak megmaradnak. Miközben ő is felvállalta a képviselők fizetéscsökkentésének témáját, amit akkoriban rajtunk kívül még senki sem javasolt. Ezt követően már nem beszélt arról, hogy a javaslat a három éves Hugó kisfiának szintjén van. Ennek ellenére szeretem őt. Sajátságos, de korrekt. Ezt az egy tulajdonságát leszámítva. (…)

(…)Richard Sulík egyszerű vagy nem egyszerű ember?

(Nevet.) Igaz, hogy szereti a luxust, és egyszerű étterembe nem megy el önnel. Másik oldalon viszont nem különcködő. Nem hiszem azt, hogy kétszinű. Azt mondom, lehetnek hibái, de szeretem őt.

Ennyi a két interjú részlet. Trnkával kapcsolatban a szóba jöhető két pártelnök Bugár Béla vagy Richard Sulík. Az SDKÚ-DS és a KDH elnökei (Dzurinda és Figeľ) ugyanis miniszterek lévén, nem szavaztak. Marad tehát Bugár vagy Sulík. Sulíkot mint olvashattuk, sajátos stílusa ellenére Matovič korrekt embernek tartja, a Most – Híd kapcsán pedig attól fél, hogy a Smer nyakába ugrik…

Amennyiben beigazolódik Igor Matovič sejtése, Bugár Béla nagyon nagy bajba kerül. Ugyanis ha az Egyszerű Ember nem téved, és a .Týždeň főszerkesztő helyettesének a spekulációi is beigazolódnak, ez azt jelentené – ahogy cikkében Martin Hanus is írja -, hogy „a Most – Híd segítségével lett kishíján megválasztva az a főügyész, aki immár harmadik éve (Labaš dékánnal együtt, aki a Komenský Egyetem orvosi tanszékvezetője) gyalázza a szlovákiai magyar Malina Hedviget”.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!