Miközben Szigeti László, a pozsonyi Kalligram Könyvkiadó igazgatója, az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke Orbán Viktort hempergeti, amiért a Fidesz átnéz a Most-Hídon, Bugár Béla mentoraként ő a kapocs a szlovák-magyar párt és az előző magyar kormány csúcspolitikusai között.

A boss

Szigeti László kétségkívül a Most-Híd legfontosabb embere. Bugár Béla leginkább neki köszönheti évek óta tartó töretlen népszerűségét. A pártelnök és Rudolf Chmel kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes tanácsadójaként ha kell, könyvet ír pártelnökének, ha kell, a sajtóban tematizálva tűzi ki az új irányt, amennyiben a helyzet megköveteli.

A bársonyos forradalom óta meghatározó közéleti szereplő, aki szerteágazó kapcsolatrendszerével ügyesen mozgatja a háttérből a szálakat. Hogy milyen eredménnyel, más kérdés, mely külön bejegyzést érdemelne (a kisebbségi nyelvhasználati törvény felhigításának például Szigeti az egyik fő felelőse.) Legutóbb „A sas nem tárgyal a verebekkel“ címmel a Sme című jobboldali szlovák napilapban közölt hosszú fejtegetést ( szerk. megj. a Sme-t kiadó Petit Press alá tartozik az Új Szó is).

Ha nincs ló, jó a szamár is

 hirdetes_300x300  

Ebben, igazi humanistaként Orbán Viktort és Robert Ficot összemosva a magyar miniszterelnök stílusát – közvetve – a fasizmushoz hasonlítja. „Orbán felfuvalkodottsága idegen a fiaim számára is, mivel a legkevésbé sem járul hozzá a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti viszony normalizálásához. Megérné ezért mélyebben is megvizsgálni az orbáni kizárólagosság sémáját. Az ideológiailag szigorúan megkövetelt etnikai tisztaság előjele volt a németek tiszta faj elméletének.

Szigeti László egyáltalán nem rejti véka alá a Fidesszel kapcsolatos véleményét: „A napnál is világosabb, hogy a legerősebb kormánypárt alapfilozófiája nem az ország gazdaság, intellektuális, társadalmi tőkéjének rendbetétele. Nem a nemzet felemelése, a határon túli magyar kisebbség önrendelkezésének támogatása, hanem a pártegoizmus, a személyi kultusz szindrómájával terhelve“ – folytatódik az írás. Orbán és Fico szerinte autoritatív voltukkal a jogállamiság alappilléreit vonják kétségbe.

Szigeti – Bajnai – Kuncze

Ennyit a Most-Híd kapitányának véleményéről, aki jó stratégaként tudja azt is, hogy mindig több vasat kell tartani a tűzben. Ha változna a széljárás, a Fideszhez is könnyen megtalálja ismét az utat. Hiszen most is csak a sértettség, a szőlő savanyúsága jelent gondot, hogy a Fidesz és a magyar kormány nem tartja méltó partnerének a Most-Hidat. Alternatívaként addig is marad a korábbi magyar kormányzati, jelenleg ellenzéki szalon.

Az alábbi képek a Hócipő június 15-i számából származnak Lengyel László: Pretoriánusok kora – A  magyar válság és kezelése című könyvének bemutatójáról, mely Szigeti Kalligramjában jelent meg. A könyvet Bajnai Gordon, Magyarország korábbi miniszterelnöke mutatta be, a beszélgetést Szigeti László vezette.

szigeti_8_cr.jpg

Bajnai Gordon, Szigeti László, Lengyel László – kezet rá.

szigeti_7_cr.jpg

szigeti_4_cr.jpg

Kuncze Gábor és Bajnai Gordon, balra Kuncze mögött a háttérben Szigeti László.

szigeti_9_cr.jpg

A régi nagyok.

Most-Híd – Bajnai Gordon

És amiről nincsenek képek, de olvasóink szerint szintén megtörtént, az a nyékvárkonyi Amade Chateau ötcsillagos hotelban történt március 29-i Most-Híd – Bajnai Gordon csúcs volt. A találkozót Világi Oszkár szállodájában az elmondások szerint Szigeti László szervezte, és Bajnai Gordonon kívül a Most-Híd vezérkar, miniszterek, államtitkárok, parlamenti képviselők is megjelentek. Ott volt Szigeti beosztottja, az Új Szó főszerkesztője, Molnár Norbert is. A magyar nyelvű napilap minderről persze mélyen hallgatott.

Ha Szigeti László szerint Orbán „nem a magyar társadalom felemelkedése, hanem saját hatalma megtartása érdekében cselekszik“, adja magát a kérdés, milyen érdekek vezérlik Szigeti Lászlót? Magánemberként vezérelheti bármilyen.

De mit szólnak a magát független napilapnak tartó Új Szó tollforgatói szerkesztőbizottsági elnökük nyílt politikai tevékenységéhez? Mi az előfizetők véleménye arról, hogy az újság főszerkesztője politikai agytágításokra jár, ők maguk pedig egy pártújságra, ha úgy tetszik Most-Híd hírvivőre fizettek elő?

Szigeti László egy rendívül intelligens, értékes ember, aki magánszemélyként, könyvkiadóként azt csinál, amit akar. A Most-Híd stratégájaként, Bugár Béla mentoraként, Rudolf Chmel tanácsadójaként viszont nem lehet független, akarva akaratlanul is közszereplő. Mégpedig elég elkötelezett. Hogy ennek ellenére mégis a szerkesztőbizottság elnöke lehet egy monopolhelyzetben levő szlovákiai magyar napilapnál, az a mai szlovmagyar valóság.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.