Az ellenzéknek nem szabadna semmilyen személyi ajánlatra reagálnia a kormányfő részéről, ezzel ugyanis csak saját lejáratásában segédkezik. Bármiféle egyeztetés csak konkrét szakmai kérdéseknél jöhet szóba. (…) Az emberek soha nem látott mértékű hatalmat adtak a SMER kezébe, annak felelősségével együtt. Én pedig nem látom okát annak, hogy ezt a képet az ellenzéki kollaboráció paravánjával elfedjük.

(…) Krnáč ma szimbólum. Annak szimbóluma, hogy mi lehetett volna, ha nem mondunk le róla saját akaratunkból. Ami akkor lehetséges ismét, ha a lényeges dolgokról ebben az országban újra mi dönthetünk. Ez pedig csak az emberek akaratából lehetséges, ami ma nincs meg. Ma nem döntünk semmiről. Ma csak, tragikomikusan Fico megterített asztala körül ugrálva a maradékát verjük szét annak, amit egykor büszkén jobboldalnak hívhattunk.” Fogalmaz blogjában saját platformjának építése közben a kereszténydemokrata politikus annak kapcsán, hogy Kamil Krnáčot, az ellenzék jelöltjét második nekifutásra sem sikerült megválasztani az Állami Számvevőszék élére. A titkos szavazáson Krnáčra, csakúgy, mint júliusban, saját ellenzéke sem szavazott egyöntetűen.

Fico egymaga

A parlamenti kép ma azt mutatja, hogy a szlovák jobboldalnak esélye, és talán akarata sincs arra, hogy valaha is Robert Fico ellenpólusa lehessen.

A kormányfő pedig élvezi a helyzetet, és csemegézik. 83 kolesíkjával sorban szalámizza fel politikai ellenfeleit, és mivel a baloldalon már nincs kit, jobboldali ellenzékét alázza. Ők pedig fokozva a kilátástalan helyzetet, féltékenykedve mutogatnak egymásra. Legújabban az SDKÚ és az SaS Igor Matovičra amiatt, vajon az Egyszerű Emberek vezére milyen „bizniszt” köthetett Ficoval a roma kormánybiztosi posztért cserébe.

 hirdetes_810x300  

Az SDKÚ és az SaS persze csendben volt akkor,  – mutat rá a SME kommentátora Peter Schutz, –  amikor Bugár Béla Most-Hídja jelölte saját politikusát Fico kormányába kisebbségügyi kormánybiztosként.

Ott próbálkoznak, ahol lehet

Mi zajlik itt kérem? Megbolondult volna mindenki? Dehogyis!  Annyi történik csak, hogy Radoslav Procházkának igaza van.

Ez a jobboldal ilyen felállásban a jelek szerint már saját maga sem hisz abban, hogy össze tud fogni és valaha is váltóerő lehet. Így hát saját boldogulásuk érdekében inkább Ficoval egyezkednek…

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!