Fico, Paška, Hrušovský, Procházka, Radičová – politikai, Kiska, Čarnogurský, Bútora, Mikloško, Šťastný  – polgári alapon. Ők az államfőválasztás kapcsán eddig felmerült jelöltek, akiket az MKP szerint egy magyar jelölt is kiegészít majd.

2014 tavaszán Ivan Gašparovič második elnöki ciklusa is befejeződik, így ő már biztosan nem indulhat. De ki váltja majd őt?

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Szlovákiában, mint tudjuk, közvetlen elnökválasztás van, ami eleve befolyásolja a megfelelő jelölt személyének kiválasztását. Az ország meghatározó része baloldali, szociáldemokrata populizmusra vevő, mely ráadásul egységes, szemben a közös jelöltet kiválasztani képtelen, szétforgácsolódott jobboldallal.

Mivel a SMER mai ismereteink szerint vagy magát Ficot, vagy a házelnök Jaroslav Paškát indítja, érdemes hozzá „igazítani“ az ellenjelölte(ket).

Grassalkovich palota, az államfő székhelye. Kép: bratislava-travel

Csehország példája és Zeman cinikus győzelme is megmutatta, hogy a csehszlovákok, ha maguk választhatnak, általában olyan személy mellett döntenek, aki olyan, mint ők. Leegyszerűsítve, ezért nyerhetett a vidékies, kocsmába járó, sör féldeciző, a megválasztása után is postára, boltba járó cigarettázó „nép fia“ Miloš, az elitista, arisztokrata, gazdag, irigységet kiváltó, világi gondolatokra képes Karellel szemben.

Szlovákiában a fenti felhozatalból így tetszik vagy sem, eleve kiesnek a Bútora (szerk. megj. e sorok írója számára az ideális államfő prototípusa), Mikloško típusú intellektuális jelöltek. Ahol Fico szavára legalább 40 százalék hallgat, ott ők nem rúghatnak labdába.

 hirdetes_810x300  

Mivel az ellenzék „nemcsak az életben maradás ösztönét vesztette el, hanem már életjelet sem mutat, a jobboldali polgári jelölt kiválasztásának feladatát az államfőválasztás első körében hagyjuk a szlovákokra.

Az itt élő 450 ezres magyarság már csak saját önbecsülése miatt is megérdemli, hogy magyar jelöltre szavazhasson. Aki megfelel a fenti elvárásoknak, rendelkezik a kellő jegyekkel, és aki mögé Pozsonytól Ágcsernőig minél nagyobb számban felsorakozhatunk.

Tudunk ilyen személyről?

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!