Ez a két látásmód ütközik egymással az MKP és a Most-Híd esetében. Míg ugyanis Bugár Béla ahhoz szokott, hogy amit ő eldönt, azt a struktúra elvégzi, addig Berényi egy alulról építkező pártot vezet. Ahol országos dolgokban az országos, regionális dolgokban a regionális, helyi dolgokban a helyi struktúrák döntenek (jól is, rosszul is).

A Most-Híd hétvégén úgy határozott, felfüggeszti az MKP-val javában zajló, néhány helyen dicséretesen alakuló járási szintű tárgyalásokat, és a megyei egyeztetésekre helyezi a hangsúlyt. Mégpedig a Népi Platformon belül, azaz az SDKÚ-DS és a KDH-val.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

A cél, hogy április 1-ig (az MKP-nak január 31-ig adott határidőt, bár a megyei választások november tájékán lesznek) megegyezés szülessen a szlovák pártokkal, és utána jöhetnek a járási szintű egyeztetések az MKP-val.

És itt jön a bibi. Bugár ugyanis pontosan azt a játékot játssza, mint a legutóbbi parlamenti választások előtt, amikor a Most-Híd listáját ajánlotta fel néhány kiválasztott MKP-s politikus számára.

Ha teszem azt sikerül megkötnünk egy megyei szintű koalíciót a KDH-val és az SDKÚ-val, akkor az adott megye valamelyik déli járásában nem zárjuk ki, hogy még egy másik párttal megegyezésre jutunk, és megosztozunk a betölthető jelölti helyeken“ – fogalmaz Bugár a sajtóban, hozzátéve, hogy „járási szinten ezután is lehet folytatni a tárgyalásokat.“ Természetesen immár csak azon sarokszámokon belül, melyek a Most-Hidat az adott járáson belül a népi platform koalíciójában megilletik – tegyük hozzá.

Amikor még tárgyaltak

És hogy hol itt a bibi? Ott, hogy az ilyen eljárás ugyanúgy nem korrekt, mint ahogy a parlamenti választások előtt sem volt. Ez ugyanis az MKP megyei politizálásának felszámolását jelentené.

 hirdetes_810x300  

A magyar párt – mely jelenleg közel 40 megyei képviselővel rendelkezik – a betölthető helyek megosztásával arra kényszerülne, hogy jelöltjeit a vegyes párt listáján (kvótáján) indítsa. Értsd, a Népi Platform koalíció színeiben és annak neve alatt. Maga az MKP egy ilyen konstrukcióban teljesen kiszolgáltatottá válna. Hisz önállóan nem lenne része a megyei politikának, neve és programja sem válna megyei tényezővé. Ráadásul összes jelöltjét a Most-Híd vezetősége „láttamozná”. Mindez egy önálló, 13 éve működő, önkormányzati, megyei és európai parlamenti szinten jelen lévő párt és annak szavazói (legutóbb mintegy 110 ezer) számára komolytalan ajánlat.

Tudja ezt jól a Most-Híd is. Mégis erre játszik, hisz éppen itt a lényeg. Hogy faarccal eljátszhassa, lakájmédiája által pedig megírhassa, hogy a csúnya MKP nem élt a lehetőséggel, pedig Bugárék bizony mennyire együttműködnének a magyar képviselet maximalizálása érdekében.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!