Még egy év van hátra a megmérettetésig, de az MKP dilettáns helyi vezetésének köszönhetően nagy eséllyel már most búcsúzhat a várostól. A Most-Híd pedig ügyesen lovagolja meg a témát, mutatva rá a hibákra. Ilyen előkészítetlenül, amatőr, vállalhatatlan és felelőtlen módon parkolási díjat bevezetni egyetlen kórházban sem lehet az országban. Hájos Zoltán, Kvarda József politikai érzékből megbuktak. – írtuk egy hete Facebook posztunkban.

Ezzel a cikkünkkel nem célunk a döntés jó vagy rossz mivoltát firtatni (értékelje mindenki maga), inkább rá szeretnénk mutatni, hogy Hájos és Kvarda, ha kicsit is képesek két lépéssel előbbre látni az orruknál és ügyesek, hogyan jöhettek volna ki még jól is ebből a kórház-sztoriból.

korhaz_parkolas5_0
Kép: paraméter

Óriási baki nem kommunikálni. Ettől nagyobb baki már csak az, ha az ember a saját hülyeségét kommunikálja kifelé. Itt tanúi lehettünk mindkettőnek:

1. Nem kommunikálás:

Fizetni a parkolásért nem ördögtől való dolog. December 1-től Pozsonyban is fizetőssé váltak a kórházak előtti parkolók. A Vinci Park, mely a dunaszerdahelyi kórházat is megkapta, Pozsonyban is lehappolt 3 kórházi parkolót – a kramárei, az Antolská utcai és a főrévi (ružinovi) kórházakhoz tartozókat. A kramárei kórház mélygarázsa 1,5 €-s óradíjjal, a ružinovi és antolská utcai parkolók 1€-s óradíjjal működnek (az utóbbi kettő esetében az első 15 perc ingyenes). Pozsonyban a parkolójegy elvesztése 35 €, míg Dunaszerdahelyen 5 €-jába kerül a figyelmetlen autósnak.

A kórház igazgatótanácsának ezt a kényelmetlen lépést az előnyök hangsúlyozásával kellett volna jó előre előkészítenie. Mint ismert, a szerződés értelmében a parkolási díjak 60%-át a kórház kapja. Ebből leszámítódnak az üzemeltetési költségek (negyedévenként maximálisan 7 ezer euró). Az igazgatótanács tagjainak jó előre ki kellett volna számolnia, hogy így mekkora összeggel gyarapodik a kórház vagyona(havonta, illetve évente), és ezt hova mindenhova fogják befektetni. Tudatos kommunikációval meg lehetett volna magyarázni, hogy a parkolási díjból végül a betegek (is) fognak profitálni (ergo visszakapják a pénzüket szolgáltatások formájában). Érvelhettek volna azzal, hogy Dunaszerdahely számára alacsonyabb díjakat sikerült kialkudniuk, mint ami a gyakorlat máshol.

 hirdetes_810x300  

A szerződés 15 évre szól, ezután a kórház tulajdonába kerül vissza a parkolás felügyelete, a Vinci Park által kiépített rendszerrel együtt. Ingyen és bérmentve. Ebből a pontból is sikeresen kovácsolhattak volna előnyt.

dskorhazparkolocsilla
Forrás: ujszo.com

2. Minősíthetetlen nyilatkozatok

Paraméter: „(Hájos) elmondása szerint úgy tervezték, hogy az első óra ingyenes lesz. „A szerződést abban a hiszemben írtam alá, hogy ez így van. Most szembesültem azzal, hogy mégsem” – hangsúlyozta.

Mi is itt a baj? Az, hogy tisztelt Hájos úr, hinni a templomban kell, a szerződéseket meg elolvasni. Ha kell többször is. Amennyiben ez nem történik meg, akkor sem szabad a sajtó orrára kötni saját tájékozatlanságuk. Ráadásul ügyvédként. (A dokumentumot egyébként mi is átolvastuk. 16 oldal, igazán nem a Háború és béke)

Ellenben a Most-Híd kiválóan használta ki ezeket a bakikat saját populizmusával. Indítsunk Facebook-csoportot, petíciót, követeljük, hogy Kvarda és Hájos fizesse ki a négy és fél millió eurós szerződésbontási díjat, valamint jósoljunk és keltsünk pánikot: (részlet Nagy József és Csicsai Gábor nyilatkozatából, változtatások nélkül) „Élő példa a hivatalos függelékek nélküli alkuk és engedmények rövidke élettartamára, hogy tegnap óta a nemrégen még kórházi telken fekvő és ingyenes Billa parkolót is fizetőssé tette ugyanez a Vinci Park sro, még pedig 1 Eurós óradíjért. A kórházi parkolóban egyenlőre 50 cent a díj, de a szerződésben szintén 1 Eurót engedélyeztek a kórház oldaláról.” – tehát tekintsünk el attól, hogy a dunaszerdahelyi kórház parkolója egyelőre mekkora díjakkal dolgozik, és rögtön fenyegessünk az áremeléssel.

ds-korhaz-mikus3
A képen szereplők balról jobbra: Kvarda József, Tibor Mikuš, Hájos Zoltán (kép: paraméter)

Hogyan menthető meg a helyzet az MKP számára?

Elsősorban úgy, ha az MKP politikusai inkább kétszer gondolkodnak, mielőtt egyszer kinyitják a szájukat. A meccs már elveszett, de  egy-két szépítő gól még bevihető. Például, ha Hájoséknak a holnapi (pénteki) igazgatótanácsi tárgyalás során sikerül elérniük, hogy az első óra ingyenes legyen és/vagy a dolgozók bizonyos árkedvezményt, mondjuk 50%-osat kapjanak a parkolási díjból (már most egyértelmű, hogy a teljes összeget nem fogják elengedni a dolgozóknak). A pozsonyiaknak is sikerült némi engedményt kicsikarniuk. Igaz, amennyiben ez sikerül, a Most-Híd azt mondja majd, ez az ő nyomásgyakorlásuk eredménye.

Az viszont már most is kiválóan látszik, hogy az MKP-ban komoly gondok vannak régiós szinten a kommunikációval. Szöllös, Jurás, Hájos – ezek az esetek kiválóan példázzák, hogy egy alapos kommunikációs tanfolyam az MKP megyei és járási szintjein többet érne a 2014-es helyhatósági választások előtt, mint 50 billboard kihelyezése.

Lengyel Diana

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!