Frissítve 07.30. Király Zsolt írása.

Megvan az első felmérés, mely mind a 15 köztársaságielnök-jelöltet bemérte. Több érdekes következtetés is levonható belőle.

1. Robert Fico  gyengébb, mint az első látásra tűnhet.

Ha első körben nem is, de kis szerencsével a második körben legyőzhető. A Focus által mért 40 százalék lényegében kopírozza a SMER támogatottságát, de valószínűleg ez a maximum, amit az első körben szerezhet.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Második forduló pedig lesz, az több, mint biztos. A törvény értelmében ugyanis első körös győzelemhez a választásra jogosultak többsége, azaz 50 százaléka + 1 fő szükséges. De ennyi birka még Szlovákiában sincs. Ráadásul a Vladimír Maňka óta tudjuk, hogy a választás 49 százalékos első körös eredmény után is elveszíthető.

2. Gyengülő párt-, erősödő civil jelöltek.

 hirdetes_810x300  

Ahogy azt a szlovák elemzők is észrevették, a két civil jelölt, Andrej Kiska (13 százalék) és Milan Kňažko (11,8 százalék) második és harmadik helyet azt mutatja, hogy a parlamenti ellenzék pártjai komoly válségban vannak, igencsak eltávolodtak választóiktól. A lakosság egy  része lényegében menekül a pártonkivüli jelöltekhez, mivel kiábrándultak az aktuális kínálatból.

Elnokjeloltek_felmeres
A Focus januári felmérése. Kép: ujszo.com

3. Pavol Hrušovský rossz döntés volt.

Ez már szinte bizonyos. Támogatottsága csökken, ráadásul sokkal rosszabbul áll, mint amennyit az őt támogató, ún. Népi Platform tagjai a legutóbbi parlamenti választásokon összesen szereztek.

KDH+SDKÚ-DS+Most-Híd= 21,8 százalék

Pavol Hrušovský= 8,2 százalék.

Azaz nemcsak hogy az ellenzéki választók nincsenek Hrušovský mögött, de még saját pártja, a KDH szimpatizánsai sem teljesen. Ebből nehezen lesz második forduló.

4. Bárdos Gyula jó döntésnek bizonyult.

A magyarok jelöltje reményteljesen, rögtön 5 százalék fölött kezdett (5,3%) és erősödni fog. Úgy, hogy lényegében a felmérés ideje alatt derült csak ki róla, hogy egyáltalán indul. Bárdos eredménye az őt indító párt, az MKP legutóbbi parlamenti választásokon elért (4,28 százalék) eredményét is meghaladja. Ami azt mutatja, hogy Bárdos Gyula nemcsak az MKP, hanem a magyar közösség jelöltje is egyben, akire Dél-Szlovákia szlovák nemzetiségű polgárai és a civilek is szavazhatnak. Ennek jele, hogy Bárdost egyéb érdekvédelmi szervezetek mellett a szlovákiai magyar blogoszféra nagyrésze és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának több tagja is nyíltan támogatja. Csütörtöki kampánystáb ülésére pedig a Kerekasztal szóvivője és egyben az Új Szó publicistája Tokár Géza, valamint a Kerekasztal ügyvivője, Orosz Örs is meghívást kapott.

Frissítve: A Focus ügynökség vezetője az Új Szónak azt is elárulta, a magyarok körében a Bárdos – Hrušovský párharc 6:1-hez. Azaz Bárdos Gyula támogatottsága a magyaroknál 60 százalék, Pavol Hrušovskýra csak mintegy 10 százalékuk szavazna. A Népi Platform közös jelöltjét Robert Fico is veri, akire a szlovákiai magyarok 15 százaléka adná a voksát.

Nyitókép: Oriskó Norbert, Felvidek.ma

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!