Újra kétharmaddal kormányozhat a Fidesz, befuccsolt a spolupráca Bugáréknál, 21. a felvidéki jelölt a Fidesz EP-listáján, cigánykirályt választottak a szlovákiai romák, magyar csörte Nagyszombat megyében, idén is rajthoz állt a Körkép futócsapata. Az elmúlt hét nap hét eseménye hét percben. Vasárnapi hírek.

1. Folytasd, Viktor! Magyarország választott

Ismét kétharmad, ismét Fidesz-KDNP győzelem, erősödő Jobbik, gyengülő baloldali összefogás, bejutó LMP. Felvidéki magyar szempontból a hétvégi magyarországi parlamenti választások szinte ideális eredményt hoztak. Jelképes az is, hogy a kétharmadot (a következő négy évben 133 mandátum) a határon túli magyar szavazatok és a külföldi voksok erősíthetk meg. Elemeztünk a Körképen.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

2. Most-Híd – Polgári Párt: avagy a spolupráca vége.

Kedden bejelentették, hogy nevet vált az eddig spoluprácát hirdető párt, és lehagyja az együttműködés nevet. Bugár Béla sajtótájékoztatóján  azt is bejelentette, hogy Lucia Žitňanská belép a pártba, és alelnöki posztot kap. Első látásra ügyes húzásnak tűnik Lucia Žitňanská leigazoltatása a Most-Híd részéről, mellyel Bugár ismét megpróbálja elhitetni, hogy pártja képes megújulni. Valójában azonban nagyot kockáztat: ezzel a lépéssel a pártelnök könnyen zátonyra futhat. Bugárék jövőjét is elemeztük a Körképen.

most-hid-bugar-zitnanska-nestandard2

3. EP-választások: a 21. helyet kapta a felvidéki jelölt a Fidesz listáján.

 hirdetes_810x300  

A Nemzeti együttműködés rendszeréhez híven most először kapnak határon túli magyarok is helyet a Fidesz-KDNP EP-listáján. A megjelepetést az okozta, hogy míg az erdélyi, a vajdasági és a kárpátaljai jelöltek befutó helyet kaptak, a felvidéki jelölt a 21. szerepel.

Az MKP elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: „a pártvezetésben az a vélemény alakult ki, hogy a közösségnek élni kell a felkínált szimbolikus lehetőséggel. Hogy milyen jelölt kerül a lista utolsó előtti helyére, az a listaállítón múlik. Az MKP jelenleg a saját listájára öszpontosít, a szlovákiai EP-választáson szeretnék sikerrel venni az akadályokat” – fogalmazott Berényi.

Fidesz_EP

4. Királyválasztás volt Kassán.

Szombaton megválasztották a cigányok királyát. Új királya van a szlovákiai cigányoknak. A kassai vajda, Róbert Botoš az I. Róbert nevet vette fel, első minisztere a dunaszerdahelyi Ravasz „Dzsézi” József lett. A romák királyának legfőbb feladata a romaság egységesítése lesz.

nový Rómsky krá¾ Róbert I.

5. Run, Körkép, run! – Avagy így futunk mi.

Kezdetét vette a futóversenyek szezonja. Pozsonyban április 4. és 6. közt rendezték meg a ČSOB maratont, ahonnan természetesen mi sem hiányozhattunk. Nézd meg az erről készült videónkat.

Kulturális rovatvezetőnk a mai Dévény – Pozsony (11,5 km) futóversenyen is rajthoz állt, közel 8 ezer egyéb futó társaságában, és több mint 6 perccel sikerült megjavítania  tavalyi idejét. Gratulálunk!

6. Fejhullás választások után

Szlovákiában nem vagyunk hozzá szokva, hogy sikertelen választásoknak következményei vannak. Még ha szimbolikusan is, de a SMER és a KDH is levonta a következtetéseket a köztársaságielnök-választások számukra sikertelen eredményéből. Ebből adódóan Marek Maďarič kultuszminiszter, a SMER alelnöke lemondott alelnöki tisztségéből, bár a miniszterit megtartotta. Pavol Hrušovský leégése után hullanak a fejek a KDH-ban is. Ján Figeľ pártelnök ma bejelentette, hogy Hrušovský lemond parlamenti frakcióvezetői posztjáról, Pavol Abraham kampányfőnök alelnökségéről.

KDH_fejhullas

7. Magyar-magyar vita Nagyszombat-megyében

Az elmúlt héten a Most-Híd és az MKP is összekapott a megyei bizottságok összetételén. Nagy József és Gál Gábor agresszívan jelét is adta elégedetlenségének. Akit érdekel a sárdobálás, itt elolvashatja, az egyik oldal álláspontját. Forró Krisztián reakciójában pedig az MKP véleményét az egészről.

Körkép.sk/nyk.

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!