Csáky-Simon csörte Révkomáromban, Orbán Viktor a DAC-sállal, törökországi bányászbaleset, árvíz és szélvihar az országban, szlovák hokisikerek és remények a világbajnokságon. Vasárnapi hírek rovatunkban összefoglaltuk a hét legfontosabb eseményeit.

Csáky-Simon párbaj a választások előtt

Az európa parlamenti választások közeledtével Komáromban sor került Simon Zsolt és Csáky Pál párbajára. A két listavezető viszonya legendásan rossz, Simon Csákyt vádolja azzal, hogy elüldözte őt anno az MKP-ból. A beszélgetés ennek tükrében kissé paprikás hangulatban zajlott, néhol személyeskedésbe is átcsapott. Csáky öt témát tart prioritásának: Malina Hedvig ügyének visszahozása az európai színtérre, a kettős állampolgárság kérdését, a kisiskolák helyzetét, a kisebbséggel kapcsolatos törvényeket, és a nyelvi jogok kérdését. Simon elsősorban a mezőgazdaságra, a régiófejlesztésre az élelmiszer- és a kisebbségpolitikára szeretne összpontosítani. A napokban mindkét politikus interjúkat adott a SME és az Új Szó napilapoknak is. Míg az Új Szó 5 évvel a pártszakadás után sem tud kitörni a „Miért nem jött létre az együttműködés?“ típusú  kérdésekből, addig a SME-ben a Jobbik-MKP tengely és Berényi József állampolgársága az állandó vesszőparipa.

A héten közzétették az első felmérést is. Az MVK szerint a Smer 6, a KDH és az Egyszerű emberek két-két, a Most-Híd, a Nova-KDS-OKS koalíció és az SDKÚ egy-egy képviselőt küldhetne Brüsszelbe. A felmérés 4,5 százalékos támogatottságot mért az MKP-nak, 21 százalékos részvételi arány mellet.

csaky-simon1
kép: ujszo.com

A Smer EP-képviselője szállította az amerikaiaknak az infót?

A Wikileaks szerint a Smer jelenlegi EP-képviselője, Katarína Neveďalová  volt az ameriakaiak informacióforrása. 2006-ban Neveďalová, akkor még mint a Smer ifjúsági csoportjának alelnöke és a párt nemzetközi titkárának helyettese, többször is találkozott az amerikai nagykövetség dolgozóival, és különböző titkos információkat adott át a párt „titkos választási stratégiájáról“, a belső ügyekről, és a párton belüli hatalmi harcokról. Az érintett fiatal képviselőnő a SME napilapnak tagadta a Wikileaks információit, és a Smer is hírlapi kacsának minősítette a híreket. Neveďalová most is jelölteti magát az EP-be, a hatodik helyről vág neki a Smer listáján a választásoknak.

 hirdetes_810x300  
neveďalová-500x261
Neveďalová, a csicsergő madárka (kép: europskenoviny.sk)

Árvizek és ciklonok  

A fagyosszentek meghozták a rosszidőt Szlovákiába. Az Yvett nevű ciklon a Tátrában pusztított, a szakértők a 2004-es katasztrófához hasonlítják a helyzetet. Több mint százezer fát csavart ki a szél, a vihar epicentrumában letarolt mindent, amit a tíz évvel ezelőtti szélvihar meghagyott. A vihar a  Tátrában járhatatlanná tette az utakat és a turistaösvényeket.

Keleten az esőzések miatt megemelkedett a folyók szintje, a Tarca kiöntött, harmadfokú árvízkészültség volt  érvényben Kassán. Az árvizeknek halálos áldozata is volt: felsővízközi (Svidník) járásbeli Dolgonya (Dlhoňa) községben egy 83 éves férfit elragadott a Mazgalica-patak.

GLOBSEC Pozsonyban, Orbán Viktor az MKP-ban

Szerdán Miroslav Lajčák és Martonyi János külügyminiszterek nyitották meg a Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumát, a Global Security Forumot Pozsonyban. Összesen  61 országból ezer meghívott vendég érkezett, köztük a V4-ek miniszterelnökei és a NATO főtitkára, valamint különböző európai országok mintegy húsz minisztere. A konferencia központi témája az ukrajnai helyzet volt. Az esemény keretében Orbán Viktor is Pozsonyban járt, aki egy rövid látogatást tett az MKP központi székházában. Találkozott a párt vezetőségével és az EP-képviselő jelöltekkel, akikkel a a szlovák-magyar kapcsolatokról és a kisebbségi helyzetről tárgyalt. Az MKP dunaszerdahelyi tagjai egy DAC sálat ajándékoztak a magyar miniszterelnöknek.

10363846_10152061442576817_6062182688194542658_n
Orbán Viktor DAC legnagyobb rajongója. (kép: Körkép.sk)

Többszáz halálos áldazatot követelt a törökországi bányabaleset

Az Isztambultól mintegy 250 kilométerre délre fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején robbanás történt. Közel 800 ember tartózkodott a bányában a robbanás ideje alatt. 485 embert sikerült a kimenteni a tárnákból, a halálos áldozatok száma 301. Tegnap délután felhozták az utolsó holttesteket is. Ez volt a legnagyobb bányaszerencsétlenség a világon az elmúlt 40 évben. A szerencsétlenség miatt kormányellenes tüntetések voltak szerte Törökországban, a rendőrség több helyen is összecsapott a tüntetőkkel.

6082944_8e342606e13d0c4771149780f0be2934_wm
A túlélők mentése (kép: index.hu)

Az EU elintézte: kitörölhető lesz a múlt

Az EU bírósága kedden úgy döntött, hogy ezután az érzékeny és kellemetlen adatokat (mint mondjuk az egészségügyi biztosítók nem fizetőinek a listáját)  a Google kénytelen lesz kitörölni, amennyiben azok már nem aktuálisak. Az eset egy spanyol férfi panaszából indult ki, aki a Google keresőjében saját neve mellett egy, fizetetlen adóssága miatt házának elárverezéséről szóló, 1998-as spanyol újságcikk is szerepelt. A férfi kérte a spanyol hatóságoktól, hogy távolítsák el a hivatkozást, mivel már rendezte az adósságot. A Google vállalat megtagadta a kérést, szerintük ez cenzúra lett volna. A brüsszeli hatóságok azonban elutasították a Google érvelését, szerintük ezzel az online adatvédelmet erősítik.  A másik oldalon viszont érdekes kérdések merülhetnek fel – nem tudni teljesen pontosan, mi alapján dönthető el, hogy az adott adatot ki lehet törölni, vagy sem. Nem lehetne teljesen pontosan azt sem előrelátni, hogy ha mondjuk Jaroslav Haščák kérvényezné a Gorila-ügyirat linkejeinek törlését, akkor mi lenne az ítélet. Lehet, hogy többé nem lesz már igaz, „amit a Google nem talál meg, az nem is létezik“, és visszatérhetünk a könyvtáras kutakodás korába.

Nem keresik tovább Princzkler Tamást

Felfüggesztették az eltűnt zselízi fiatalember keresését Nepálban, az alapos helyszíni vizsgálat sem hozott eredményt. A mentőexpedíció többször átkutatta a partot és a folyómedret is, de semmilyen nyomra nem bukkant. A német képviselet segítségével a helyi televízióban közzétették a rendőrségi keresést, de egyelőre ez sem hozott eredményt. Korábban a helyi rendőrség, egy helyszínen tartózkodó szlovák hegymászó és egy lengyel pár is átkutatta a környéket, de nem sikerült a férfi nyomára bukkanniuk. Princzkler április 20-án tűnt el, felszerelését, személyes holmiját, mászási engedélyét és pénzét hátrahagyva a szállásán. Csak a mobilja volt nála, mely az eltűnése után még kicsengett, de nem sikerült lokalizálni.

img_1590_0
Az eltűnt Princzkler Tamás

A remény hal meg utoljára – a hokiban is

Szlovákia hokicsapata a világbajnokságon a héten végre összekapta magát, a három vereség után végre megérkezett az első nyereség is: szerdán 5:2-re verték Norvégiát. A svédek ellen ismét 3:1-re vesztettek, majd tegnap ismét remekeltek Olaszország ellen 4:1-re. A negyeddöntő még mindig esélyes, ehhez viszont nemcsak még egy nyereség, de a csillagok szerencsés együttállása is kell.

4-a2524fceff1e10d1ae454b0ee0fb49bd2aad76b7
A negyeddöntőbe jutás csak a csillagokban van megírva (Kép: teraz.sk)

Körkép.sk/mh

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!