Kedden Kassán ötszázan, pénteken Pozsonyban már négyszer ennyien követelték hangosan Pavol Paška távozását. Kétezer ember szlovákiai körülmények között sok, és ami fontos, növekszik. Ha a parlament elnöke nem hallgatja meg követelésüket, hétfőn újabb tüntetés lesz. November 25-én pedig felvonulás a parlament épülete elé. Egészen addig, amíg Pavol Paška össze nem roppan a közvélemény nyomására, és nem távozik.

tomeg1
A tüntetők lehettek kb. kétezren. Kép: Körkép.sk
tomeg4
A tüntetők lehettek kb. kétezren. Kép: Körkép.sk
tomeg5
A tüntetők lehettek kb. kétezren. Kép: Körkép.sk

Ha kell, Kassán és más városokban is folytatódni fog a tüntetéssorozat.

Igen, a pőstyéni kórház egymillió euróval túlárazott CT-berendezésének ügye csak a jéghegy csúcsa. Az egészségügyben uralkodó brutális korrupcióé, melynek szálai a Smer árnyék-egészségügyminiszteréhez, Pavol Paškához vezetnek. Az új ellenzék végre jó érzékkel érzett rá a témában rejlő lehetőségekre, és ha már a parlamentben nem sikerült eredményt elérni és áttörni a falat, „népszavazást“ kreáltak a témából. Célja, hogy Kassán ahonnan Paška is származik, a SMER polgármesterjelöltjét, és Paška emberét, Richard Rašit büntessék.

Hlina3
Alojz Hlina, a Paška-ellenes tüntetés főszervezője. Kép: Körkép.sk
Lipsic2
Daniel Lipšic (NOVA). Kép: Körkép.sk
Sulik
Richard Sulík (SaS.) Kép: Körkép.sk
feljelento
A pőstyéni kórház orvosa, aki a túlárazott CT-re rámutatott. Kép: Körkép.sk
Orvos
Az orvosok szakszervezetének képviselője. Kép: Körkép.sk

Az időzítés tökéletes, az önkormányzati választások előtti órák anélkül hogy kampánycsend sértés történne, a Smer felelősségéről szólnak az országban óriásira duzzadt korrupcióért. Melynek eredménye vasárnap hajnalra sokkal fájóbb lehet Robert Fico számára, mint ha feláldozná a parlament elnökét.

A most zajló tüntetéssorozat egy érdekességre is rámutatott. Szervezői kizárólag az „új ellenzék“ tagjai, nevezetesen Alojz Hlina (független), Daniel Lipšic (NOVA), Richard Sulík (SaS) és Igor Matovič (Egyszerű Emberek.) Azok, akik hisznek Robert Fico leváltásában és hajlandók szembefordulni vele.

Hlina4
Alojz Hlina mint moderátor. Kép: Körkép.sk

De a parlamenti ellenzék mint tudjuk nemcsak ezekből a személyekből és pártokból áll. Vannak ott mások is. Név szerint a KDH, Most-Híd és az SDKÚ, akik valahogy hiányoztak a szervezők közül. Pavol Frešo pártját (SDKÚ) ki is hagyhatjuk, nekik ugyanis már befellegzett. Frešo ugyan ott volt Kassán, de a média észre sem vette. Bugár Bélát és Ján Figeľt viszont annál mindenki kereste, de nem találta.

 hirdetes_810x300  

A KDH és a Most-Híd kettős játéka

A Most-Híd és a KDH képviselői hiányoztak a Fico leváltására összehívott rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezői közül (amiért Fico meg is dicsérte őket), hiányoztak Kassáról és Pozsonyból is. Mi sem láttunk a tömegben egyetlen vegyespárti és kereszténydemokrata politikust sem (ha mégis volt ilyen, jelentkezzen.) Radoslav Procházka viszont ott volt.

Bugár és Figeľ most is kettős játékot játszik, és bár ímmel-ámmal odateszik magukat, visszafogottan itt-ott mondanak valamit a Smer kárára, meg is szavazzák amit nagyon kell. De viselkedésük magyarázata  több mint egyértelmű: már a Smer potenciális koalíciós partnereire játszanak a következő parlamenti választások után. Ezt bármelyik politikus az „új ellenzék“ tagjai közül egy sör mellett megerősíti.

gyertya

Minél később csatlakoznak Hlináékhoz, annál cikibb lesz számukra ez a helyzet. Legközelebb a hétfői tüntetésen javíthatnak.

Király Zsolt

Képeink a pénteki tüntetésen készültek.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!