„Tolvajbanda. Sokkoló igazság a szlovákiai oligarchákról és politikusokról” címmel érdekes, leleplező könyv jelent meg  Daniel Lipšic egykori tanácsadójának, Ignác Milan Krajniaknak a tollából. Az író egyben a Posledný križiak Milan Krajniak utolsó kereszteslovag c. blog szerzője.

 

Ki lopta szét az országot?

 

Miért vazallusai a szlovákiai politikusok az oligarcháknak?

 

 hirdetes_300x300  

Miért csak felületesen és szelektíven ír minderről a szlovák média?

 

A szerző szerint a könyvben valós személyek, cégek és politikai pártok szerepelnek. A tartalomjegyzéket átlapozva szlovákiai magyar csemegé is vár ránk. „Az örök jófej Béla” címmel külön fejezet foglalkozik a Most-Híd elnökével, Bugár Bélával. Íme a róla szóló rész:

 

krajniak

Az örök jófej Béla

 

A testbeszéddel való hazudozás legnagyobb mestere

 

Amikor a politika iránt kevésbé érdeklődő ember értékeli a szlovák politikai palettát, gyakran felsóhajt, hogy az egyetlen normális politikus a magyar Bugár Béla. Érti ez alatt, hogy Bugár nem kötődik egyik oligarchához sem, vagy pénzügyi csoporthoz. Ebben rejlik Bugár Béla zsenialitása.

 

A valóságban Bugár politikai karrierje két oligarchához is kötődik, akik első ligát játszanak Szlovákiában. Ez a tény közismert legalább az MKP belső harca óta, amikor Csáky Pál legyőzte az elnöki küzdelemben Bugár Bélát. Csáky győzelmének egyik fő oka éppen az volt, hogy az MKP tagjainak főleg két emberrel már nagyon tele volt a hócipője: Világi Oszkárral és Csucz Istvánnal.

 

Világi

 

Világi Oszkár 1990-92 között a Szövetségi Közgyűlés képviselője volt. Majd Václav Havel tanácsadójával, Csekes Erikával együtt ügyvédi irodát nyitott. Ez az ügyvédi iroda tanácsadó volttöbb nagyvállalat szlovákiai letelepedése során, mint például az US Steel, France Telecom, OTP vagy a MOL.

 

Bugár Béla jelöltjeként állami vállalatok vezetősége is bekerült, mint például az Allianz-Szlovák Biztosító, vagy a Szlovák Vasúttársaság. Világi az Unibank, az Apollo biztosító, vagy az OTP Bank Szlovákia vezetőségében is tevékenykedett.

 

A legfontosabb funkció azonban Világi számára a Slovnaft vezeréigazgatói posztja. Azután, hogy Hatina eladta a Slovnaftot a magyar MOL vállalatnak, először a cég vezetőségébe került, majd a Slovnaft igazgatótanácsának elnökévé vált.

 

Ján Sabol vállalkozóval együtt Világi a bioüzemanyagok terén is szerepet vállal. Világi a DAC futballcsapat tulajdonosaként is ismert.

 

A Gorilla-iratban érdekes részeket találunk Világi Oszkárról. Ezekből kiderül, hogy Világi irányította az akkori MKP gazdasági holdudvarát. Gabriel Palackával, az SDKÚ akkor pénztárnokával és Jaroslav Haščákkal is egyenlő félként tárgyalt.

 

Haščák a Gorilla-irat szerint például dühöngött, hogy Világi úgy viselkedik, mint ha ő lenne a gazdasági miniszter és nem Malchárek (vagyis Haščák). Azt állította, hogy megegyezett Világival az energiapolitika terén, amit azonban Világi megszeg. A Nyugat-Szlovákiai Energetikai Művek privatizációjáról a Gorilla-irat azt mondja, hogy ennek az eladásnak a jutaléka teljes összegben az MKP-t illette, tehát Világit. A jutalék összege 4-6 millió euró volt.

 

czucz_vilagi
Világi Oszkár (balról) és Czucz Istán. Kép: hnonline.sk

 

Czucz

 

Czucz István 1999-ben vált az állami Transpetrol vállalat vezérigazgatójává. Ahol túlélte a Transpetrol eladását is a Jukosnak, valamint az első Fico kormány időszakát is, amikor a vállalat visszakerült állami tulajdonba. A Transeptrolból csak 2009-ben távozott. Befolyása azonban megmaradt. Mostani igazgatója, Ivan Krivosudský, aki Czuczot követte 2009-ben, állítólag hozzá közelálló személy.

 

Czucz István több más érdekes állami vállalt vezetőségének is a tagja volt, mint például az SPP vagy az Energotel.

 

Amikor a VSŽ részvényeit eladták a Penta, a J&T és az Istrokapitál konzorciumának, Czucz Anna Bubeníkovával együtt a VSŽ felügyelőtanácsának volt a tagja, és mint a Transpetrol vezetője, a VSŽ részvények 21 százalékának a „tulajdonosa“. Nélküle ezt az üzletet nem lehetett megkötni.

 

A Gorilla-irat szerint Haščák semmivel sem volt bizalmasabb kapcsolatban Czuczal, mint Világival. Például saját, 100 millió dolláros jutalékát a Transpetrol eladásából előre kérte Czucztól, hogy biztosra menjen. A szlovák oligarchák körében viszont Czucznak nagyon jó neve van. Olyan üzletemberként van számon tartva, aki tartja a szavát és nem alattomos.

 

Amikor 2009-ben Bugár Béla megalapította a Most-Hidat, meghívta a szlovák politikusokat is. Ezzel kellő számú nem magyar szavazóra tett szert, akik stabil parlamenti jelenlétet biztosítanak számára. A Most gazdasági holdudvara azonban nem változik. A legsikeresebb magyar nemzetiségű szlovákiai oligarchák alkotják, Világi Oszkár és Czucz István, akik Bugár Bélával együtt a Most projekt irányításának politikai-gazdasági triumvirátusát alkotják.

 

Ignác Milan Krajniak: Banda zlodejov. Šokujúca pravda o oligarchoch a politikoch na Slovensku.

 

A könyv a Martinus.sk és a Gorila.sk könyvesboltokban megvásárolható.

 

Forrás itt.

Körkép.sk/nyk.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!