A büszkeség a bukás előszobája. Így vállalt önkritikát Mikuláš Dzurinda kétszeres kormányfő néhány héttel ezelőtt az SDKÚ-DS egykori ifjúsági szervezete, a Nová generácia (Új generáció) egyik beszélgetésén.

 

Dzurinda önkritikusan vallott korábbi hibáikról is. Mint elmondja, „a büszkeség győzött le minket. A büszkeség, valamint az, hogy nem tudtuk kezelni a hatalmat. Hogy azt gondoltuk, a hatalom örökké tart, és ingyen lesz. De úgy képen töröltek minket, hogy a mai napig nem ocsúdtunk fel beőle“ fogalmazott a korábbi kormányfő.

 

Dzurinda nagy hibának tartja, hogy a 2012-es választások előtt nem vette le a választási listáról akkori alelnökét, Lucia Žitňanskát. Žitňanská volt ugyanis az, aki még a választási kampány alatt bejelentkezett az SDKÚ pártelnöki posztjáért, amennyiben több karikát szerez, mint Dzurinda.

 hirdetes_810x300  

 

Miki
Mikuláš Dzurinda a Nová Generácia beszélgetésén. Kép: youtube

 

„Egyre többen voltak azok, akik azt gondolták, hogy ha sikerült a kis Mikinek…És egyszer csak azt láttam, hogy óriásplakátok, és karikák. Eddig még ezt így nem mondtam ki nyilvánosan. Hogy nem vettem le ezért Žitňanskát a választási listáról…Óriási hibát követtem el. Milyen párt az, amelyik úgy megy a választásoknak, hogy Miki népszerűtlen, mert vaj van a fején, még ha nincs is, de rossz volt a híre. És azzal a szlogennel indult, hogy én tiszta vagyok. Kék vagyok, de tiszta vagyok, és tudva, hogy több karikát kapok, és én leszek a boss a pártban,“ árulta el Dzurinda.

 

Visszatért az SDKÚ 2012-es kongresszusára is. Ekkor már nem jelöltette magát, és a pártelnökségért zajló harcban Pavol Frešo legyőzte Žitňanskát. „Senki nem mondta, hogy maradjak valahol a vezetésben. Nekem pedig már elegem volt mindenből. De Mikloš sem. Számomra ez egy csodálatos történet volt, ahogy a párt nyugodtan, büszkén és örömmel azt mondta, csak menj, csak menj. Annyi vezért még az életben nem láttam, mint az SDKÚ-ban a távozásunkkor volt. És verekedtek, acsarkodtak egymásra, mint a kutyák,“ emlékezett vissza Dzurinda.

 

A fenti rész az alábbi videón 1:02:40-nél kezdődik:

 

 

Lucia Žitňanská jelenleg a Most-Híd alelnöke. A sajtó megkeresésére nem kívánt Dzurindára reagálni, a telefonját sem vette. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke viszont megvédte Žitňanskát, és azt mondta, Dzurinda akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor védte azokat, akik sárosak voltak különböző ügyekben.

 

Pravda.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!