A ellenzéki pártok együttműködésének nehézségei kezdenek felszínre törni. Az SaS vezére, Richard Sulík néhány hete még arra kérte a többi ellenzéki pártot, elsősorban a Sme rodina-t és az OľaNO-t, hogy alakítsanak árnyékkormányt, ami szigorúan felügyeli majd a hivatalban lévő kabinetet.

 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a liberálisok számára az ötlet már nem annyira kecsegtető, mint volt azelőtt. Az SaS képviselője, Martin Poliačik például nem tud arról, hogy lenne hajlandóság egy árnyékkormány létrehozására. „Amennyire tudom, a legutolsó álláspont az volt, hogy nem jön létre ilyen kabinet“.

 

Egyelőre kérdéses, hogy az OľaNO és az SaS között létrejön-e valamilyen szorosabb együttműködés, de a Smer rodina-val Sulík pártja – úgy tűnik, – nem számol. Az SaS jelenleg azt fontolgatja, hogy a kormány alternatíváját saját berkein belül oldaná meg.

 

 hirdetes_810x300  

Matovič a hátráltató tényező

 

Ľubomír Galko, az SaS alelnöke szerint a kezdeti nehézségek ellenére az árnyékkormány létrehozásának lehetősége továbbra is megmarad.

 

Ugyanakkor a liberálisokat Igor Matovič a parlamentben, a kormányprogrammal kapcsolatban gyakorolt indulatos megnyilvánulásai is visszatartják a szorosabb szövetségkötéstől. „Sajátos stílusa van. Mi az SaS-nél úgy döntöttünk, hogy a következő négy évben rendkívül megalapozottan és szakmailag járunk el, nem akarunk kritizálni konkrét javaslat bemutatása nélkül“ – mondta Galko.

 

Forrás: atlas.sk
Forrás: atlas.sk

 

A következő napokban döntenek

 

Az OĽaNO képviselője, Jozef Viskupič bízik abban, hogy az árnyékkormány létrejön. „Alternatív kormánynak is nevezhetjük, amely jobban tud majd reagálni az emberek igényeire…“, mondta.

 

Szerinte az OľaNO most az SaS állásfoglalására vár, de az alternatív kabinet felállítása egyértelműen az ellenzék együttműködésétől függ majd.

 

Boris Kollár is Richard Sulík állásfoglalására vár, szerinte ugyanis az SaS vezére fagyasztotta be a szorosabb együttműködés témáját. „Ez rendben van. Számunkra ez még nagyon korai. Elfogadom Richard döntését, hogy később vagy más formában foglalkozzunk a témával“, mondta Kollár.

 

Az ellenzéknek érdekében áll az árnyékkormány létrejötte

 

Tomáš Koziak politológus szerint az SaS és az OľaNO együttműködésének van létjogosultsága, a közvélemény felé azt jelentené, hogy komolyan gondolják politikájukat. „A politikai pártok ezzel a módszerrel (árnyékkormánnyal) fejezik ki, hogy vannak szakembereik egy adott problematikára, és azonnal képesek átvenni a minisztériumok vezetését egy kormányváltás esetén“, mondta Koziák, aki értetlenül áll az SaS kivárási politikája előtt. A politológus szerint ugyanakkor a Sme rodina nem képes szalonképes alternatív minisztereket állítani az árnyékkormány számára.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!