Nem akármilyen sorozatot tudhatnak magukénak a Most-Híd politikusai a Plusz 7 nap (Plus 7dní) szlovák hetilapnál, vagyoni helyzetükre figyelve rövid időn belül háromszor kerültek a címlapra.

 

Március 17-én az volt a téma, vajon mennyit kapott a Most-Híd elnöke, Bugár Béla és a #Sieť pártot vezető kollégája, Radoslav Procházka Robert Fico miniszterelnöktől azért, hogy elárulták a választóikat…

 

Május 5-én Bugár Bélának a nagyszarvai kastélyban működő vállalkozását vették górcső alá (erről itt számoltunk be), egy héttel később pedig Solymos László miniszter és Gál Gábor parlamenti képviselő tengerparti nyaralóiknak néztek utána.

 

 hirdetes_810x300  
3cimlap
A Plus 7 dní 3 címlapja

 

Sokat mondóak a három címlap vezérmondatai is: Mennyiért vették meg őket?; Az öregeken gazdagodik, vagy a legutóbbi: Maffiózó melletti apartmanok.

 

Ha egy politikus és egy maffiózó egyszerre vásárolnak apartmant messze a szlovák államhatártól, ugyanabban a tengerparti házban, és a családjaik ugyanazon a strandon nyaralnak, akkor ez nyugtalanító kérdéseket vet fel” –

 

kezdi a legutóbbi számban megjelent „Tengernél Jožkoval” című cikkében Ľudmila Lacková újságíró.

 

Hozzáteszi, hogy a Most-Híd parlamenti frakciójának vezetője, Gál Gábor állítása szerint csupán a véletlen műve, hogy a horvátországi Sukošanban az egykori Černák-maffiához tartozó Jozef Švidráň a szomszédja. Ez egyáltalán nem számít neki Gálnak, aki szerint  Švidráň szolid ember benyomását kelti.

 

Solymos_Gal
Solymos László és Gál Gábor már tudják, idén hol nyaralnak. Kép: Körkép.sk/Plus7dní

 

Gál Gábor: A nyaraló megvan, jöhet a jacht

 

A cikk rámutat, hogy az Adriai-tenger partján fekvő Sukošan településen néhány kilométerre Zadar városától nyáron összejön a Most-Híd magyar krémje.  Itt vásárolt magának 2009-ben Gál Gábor több mint száz négyzetméteres új apartmant.

 

Gál ezt azzal magyarázta, hogy a felesége fél a repüléstől, ezért olyan nyaralóhelyet kerestek, ahová autóval is el lehet jutni. Készségesen tájékoztatott az apartman áráról is, miszerint

 

150 ezer euróba került, plusz még kb. 50 ezer a berendezés ára.

 

gal_apartman
Gál Gábor itt piheni ki a politikusi lét fáradalmait. Kép: pluska.sk

 

GG, mint Gál Gábor

 

A lap munkatársai személyesen is ellátogattak a helyszínre, videóra vették Gál Gábor parkolóhelyét is. Míg a ház más lakói egyszerűen számokkal jelölték meg a helyüket, Gál neve gazdagon díszített kezdőbetűivel – GG – jelölte meg felségterületét.

 

„Hogy minden járókelő tudja, hogy az a betonterület is Gál Gábor tulajdona” – kommentálta a látottakat az újságíró.

 

gg
GG. Gál Gábor ügyel a részletekre, bár ízlése nem nagyon van. Kép: pluska.sk

 

„Jachtom nincs, de ha sikerül összespórolni rá, akkor talán veszek egyet”

 

– mondta Gál, akinek jelenleg két kajakja van a tengerparton, vízi robogóját pedig nyaranta vontatóval viszi le. Ez utóbbit használtan vette mintegy 5-7 ezer euróért, a pontos összegre már nem emlékszik.

 

Solymosnál Bugár is nyaralt

 

Gál javaslatára 2013-ban Solymos László környezetvédelmi miniszter is ingatlant vásárolt Sukošanban. Solymos nyári lakása közel fekszik Gáléhoz, a kis öböl másik végén. Messziről is látni, hogy modern épületről van szó, ám közelről tekintve még inkább megmutatkozik az irigylésre méltó komfort – amely túltesz Gál apartmanján is.

 

solymos_apartman
Solymos apartmanja nagyobb, újabb és luxusabb. Kép: pluska.sk

 

Solymos nyaralójának értékét a helyiek 250–280 ezerre becsüli. Solymos azt állítja, ő kerek kétszázért vette. Abból a pénzből, melyet még vállalkozói évei alatt spórolt meg.

 

Természetesen vendégeket is fogat. Nyaralt már nála Bugár Béla is. Gál szerint „az MKP-ban kollégák voltunk, a Most-Hídban ezen felül barátok is (…)”.

 

A maffiper vádlottja, mint szomszéd

 

A hetilap kiderítette azt is, hogy Gál nyaralója ugyanabban az ingatlanban van, ahol Jozef Švidráň besztercebányai vállalkozó is lakást vásárolt. Nem akármilyen névről van szó, a 2000-ben indított „maffia-perben” többedmagával ő is a szlovák maffia fejének tartott Mikuláš Černák mellett ült a vádlottak padján, sőt jogerősen el is ítélték.

 

 

„Amikor az apartmant vettem, nem tudtam, ki Švidráň. Csak szomszédként ismertem, jól kijöttünk”

 

– mondta Gál. A Plusz 7 nap havilap 2012-ben írt Švidráňnak a rendőrségi tisztségviselőkkel lévő kapcsolatairól, a cikk Gál kezébe is eljutott.

 

„Na jó, most már tudom, hogy ki Švidráň, de ezért még nem fogom eladni az apartmant”

 

– mondta.

 

A napilap Solymosnál is rákérdezett Švidráňra.

 

„Švidráň, Švidráň… várjanak… Jožko? Őt ismerem, Gál szomszédja. De hogy el volt ítélve… Nekem Gál nem mondta, hogy kiről van szó (…)” – reagált Solymos, visszakérdezve, hogy miért érdeklődnek nála erről.

 

„Miért. Azért, mert a magánkapcsolatok is meghatározzák a politikus személyiségét és annak hitelességét” – fogalmazott cikkének végén a Plusz 7 nap újságírónője.

 

körkép.sk, -ot- / Plus 7 dní

 

Az eredeti cikk itt olvasható.

 

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!