Robert Kaliňák belügyminiszter a Bašternák-ügyet illetően azzal mentegette magát, hogy a vállalkozó még a Radičová-kormány idején igényelt vissza sikeresen 3,6 millió eurónyi adót. Ezzel arra akart utalni, hogy az akkori belügyminiszter, Daniel Lipšic fedezi a 12 milliós készpénzes kifizetés kapcsán kirobbant botrány főszereplőjét, Ladislav Bašternákot.

 

A belügyminiszter szerint a visszaigénylést még 2011-ben hagyta jóvá az állam bárminemű adóellenőrzés nélkül és az ügy nem került a rendőrség asztalára. További részleteket természetesen Kaliňák nem árul el, az adóhivatal pedig adótitokra hivatkozva szintén hallgat, bár Daniel Lipšic már többször követelte tőlük, hogy hozzák nyilvánosságra az ügy részleteit a vizsgálat érdekében.

 

144788_1200x_sme_sk
Növekvő gazdaság, évről évre kevesebb jogos áfa-kifizetés. Az állam az adóelkerülési intézkedéseken többet nyerhet, mint a magánszektor. Forrás: Sme.sk

 

A gazdasági növekedés ellenére kevesebb adóvisszaigénylés

 hirdetes_810x300  

 

Ivan Mikloš, akkori pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy ellentétben Kaliňákkal és Počiatekkal, sosem avatkozott bele, hogy az adóhivatal kinek és milyen címen teljesíti adó-visszaigénylését. Kiemelte, hogy az új adóhivatali információs rendszer problémái idején, 2012 első négy hónapjában több ÁFA-visszaigénylés történt (1,496 milliárd euró), mint 2013 első harmadában. „De 2014-ben is (kevesebb volt) (…), a gazdasági növekedés és a Fico-kormány „sikeres” adóelkerülést megelőző intézkedései ellenére”. 

 

A volt pénzügyminiszter ezzel arra mutatott rá, hogy a második Fico-kormány idején a gazdasági növekedés hatására több (jogos) áfá-kifizetésnek kellett volna történnie, ehelyett azonban épp az ellenkezője valósult meg.

 

Ivan-Miklos-_politkuhnya_oinfo
Ivan Mikloš szerint az állam adógyakorlatának visszásságaira figyelmeztet. Forrás: politkuhnya.info

 

A politikai vezetés beavatkozik az áfa-visszatérítések folyamatába

 

Az adóhivatalok akkori vezetője, Mikulčík szerint a kérdéses időben, a mai helyzettel ellentétben „semmilyen visszaigénylési üggyel nem foglalkoztak sem a besztercebányai központi Adóigazgatóságon, de főleg nem a politika illetve a pénzügyminisztérium szintjén”, mondta, majd hozzátette, hogy a visszaigénylések jóváhagyása a hatályos törvények alapján az illetékes adóhivatalok kompetenciája lenne.

 

Mikulčík szerint nem ritka, hogy adóellenőrzés nélkül hagynak jóvá egy-egy visszaigénylést az állami szervek. „Hogy egy adóalanyt ellenőriznek-e vagy sem, az szintén csak és kizárólag az illetékes adóhivatal kompetenciája”, magyarázza az adóhivatal korábbi vezetője, aki kiemeli, hogy Kaliňák azon kijelentése, miszerint a Smer kormánya kezdte el az adóügyek rendbetételét, „nem korrekt”.

 

„2011-ben az adórendszer a régi szervezési és jogosultsági rend szerint működött a korábbi információs rendszerrel. És éppen Iveta Radičová kormánya volt az, amelyik intenzív reformokba kezdett ebben az intézményben,”

 

magyarázta Mikulčík.

 

DennikN.sk

Nyitókép: Dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!