Parázs vita, indulatos szóváltások, és látványos szemléltetések. Ez  jellemzi a mai rendkívüli parlamenti ülést, melyetaz ellenzék kezdeményezésére hívtak össze. Az ülés egyetlen célja: Robert Kaliňák belügyminiszter leváltása, főleg a Bašternák-ügy kapcsán.

 

Az elmúlt hetekben számos gyanús körülmény került nyilvánosságra Ladislav Bašternák vállalkozó és a Smer felsővezetésének összefonódásairól. A botrány középpontjában egy 16 millió eurós gyanús áfa-visszaigénylés és 12 millió eurós gyanús készpénzes kifizetés áll.

 

A Smer koalíciós partnerei, az SNS, a Most-Híd a Sieť korábban jelezték, Kaliňák élvezi a bizalmukat, de az elmúlt napokban a közmédia finanszírozása kapcsán feszültség robbant ki köztük, és tegnap Marek Maďarič kulturális miniszter kijelentette, ha nem születik konszenzus az RTVS üzembentartási díját illetően, kész lemondani.

 

 hirdetes_810x300  
Bratislava, 18. 2. 2015. Minister kultúry Marek Maďarič počas schôdze NR SR, na ktorej sa poslanci pokúsili odvolať ministra hospodárstva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Maďarič feladná, ha nem születik egyezség az RTVS finanszírozásáról. Forrás: DennikN.sk

 

Mennyi az annyi?

 

Igor Matovič és az OĽaN-NOVA több képviselője Matovič felszólalása közben megpróbálták a jelenlevőknek illusztrálni, hogy mit is jelent kifizetni 12 millió eurót készpénzben. A belügyminiszter korábban egy interjúban úgy nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a rendőrségi kihallgatáson Bašternák azt állította, a kétes lakásokért készpénzben fizetett, hogy az még a „cash korszakában” történt. (A készpénzes tranzakciók 5000 eurós beszabályozását még 2013-ban vezették, Bašternák a lakásokért 2012-ben fizetett.)

 

 

Az OĽaN-NOVA képviselő összesen 24 táskával vonultak ki a pódium elé, Matovič elmondása szerint minden táskában fél millió (nem igazi) euró van. Ennek az összegnek a súlya megközelítőleg 120 kilogramm, ezért abszurd azt állítani, hogy nem gyanús egy ekkora összeg kifizetése készpénzben.

 

IMG_3411-1000x750_dennikn_sk
12 millió euró a pulpitus előtt. 24 táska, 120 kilogramm. Miért akarna valaki ennyi készpénzzel fizetni az internetbanking korában? Egyáltalán honnan tett szerte ennyi „cash”-re? Forrás: DennikN.sk

 

Az Egyszerű Emberek elnöke szerint Kaliňák a szicíliai maffia módszereit honosította meg a rendőrségen belül. „Egy akkora csalást fedezel, amiért az emberek száz lakást tudnának vásárolni”, mondta Matovič.

 

Kaliňák bőbeszédű

 

A belügyminiszter 16:45-kor kért szót, több mint egy órán keresztül beszélt. Felszólalásában bírálta az ellenzéket, ami szerinte „skizofrén” indítványt terjesztett be, és a DPH-csalások vádjai puszta „kitalációk”.

 

„Soha, semmilyen információt nem ellenőriznek le, és meg vannak győződve, hogy az ő álláspontjuk az egyedül igaz.”, fogalmazott a belügyminiszter. Később hozzátette, hogy Matovič „gyakran vádaskodik, de sosincs bizonyítéka”. Néhány alkalommal hazugságvizsálatra is kihívta az OĽaN-NOVA elnökét.

 

ITeiuAomSDynhib_2_8Z_w-Podpredseda-vl-dy-a-minister-vn-tra-SR-Robert_cas_sk2
Közeleg a tél. Forrás: Cas.sk

 

Várhatóan estébe nyúlóan folytatják a parlamenti vitát a belügyminiszter leváltásáról.

 

Sme.sk, DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!