Robert Kaliňák belügyminiszter nyaka körül egyre inkább szorul a hurok! Ezt már nem csak az ellenzéki oldalon, hanem a kormánykoalíción belül is rebesgetik, sőt a koalíciós pártok állítólag már keresik is utódját, többek között Denisa Saková belügyi államtitkár és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány neve is felmerült a belügyminiszteri tisztség várományosai között.

 

Valószínű, hogy Kaliňák saját maga fogja bedobni a törülközőt, lemond „önként” miniszterségéről, a selyemzsinórral együtt megkapja ezt a lehetőséget a kormányfőtől sokéves szolgálataiért. Úgy fogja végezni, mint Pavol Paška, a szlovák parlament egykori elnöke, aki a sajtó és az ellenzéki pártok nyomására mondott le 2014-ben egy beszerzési ügy kapcsán.

 

A belügyminiszter lesz tehát a Smer másik nagyon erős embere, aki korrupciós ügyek, csalás, megvesztegetés miatt fog távozni posztjáról! Nem vet ez jó fényt a legerősebb kormánypártra!

 

 hirdetes_810x300  

Etikai okok miatt Bugárnak is távoznia kellene

 

Vele együtt viszont elsősorban etikai okok miatt távoznia kellene a Most-Híd éléről Bugár Bélának is, aki mindvégig keményen kitartott Kaliňák mellett, igyekezett lekicsinylő módon beszélni a belügyminiszter ellen felhozott vádakat bizonyító dokumentumokról, kételkedett bennük, amíg csak tehette. Tette ezt még annak ellenére is, hogy nyilvánvaló a felvidéki magyarok előtt a belügyminiszter sárossága Malina Hedvig hosszú évekig tartó meghurcoltatásában is.

 

Tomáš Koziak politológus szerint a Most-Híd elnökének számolnia kell azzal, hogy mindaz, amit a Bašternák ügyben mondott, most már végig fogja kísérni egész politikai pályáját: “Úgy fogják neki felemlegetni, mint ahogy Ficonak is minden eddigi (kétes értékű) kijelentését“ – jelentette ki.

 

Bugár hozzáállása tarthatatlan

 

A politológus szerint Bugár hozzállása az ügyhöz tarthatatlan és védhetetlen.  A magas politikai kultúrával bíró országokban a politikusoknak azonnal el kell határolódniuk a gyanú árnyékától is, viszont Bugár azzal a kijelentésével, hogy látta a dokumentumokat, és neki az elegendő volt, ezt nem tette meg!

 

Bugár Béla megnyilatkozásait Bašternák ügyben –

 

elvileg ez nem botrány, mert Kaliňák minden tisztázott, és az ellenzék túloz

 

saját pártján belül sem fogadták kitörő lelkesedéssel (A Most-Híd módosította Bugár tegnapi véleményét).

 

Már a kormánykoalícióba lépésnél is szembe kellett néznie azzal a veszéllyel, hogy a jövében nőni fog a vele szembeni elégedetlenség.  A mostani kétes értékű megnyilatkozásai alapján megalkuvó személye lassan tarthatatlanná válik a vegyespárton belül is.

 

Viszont létezik-e olyan erő a párton belül, amely képes lenne szembeszegülni az elnök akaratával? Vagy számukra Simon Zsolt lesz a megoldás?

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!