Ügyvédként már belekóstolt az emberi jogokba, a párt szakmai alelnökeként a közösségi lét és a nemzetiségi jogok minőségét javítaná. Nyitna a fiatalok, polgármesterek felé is, célja a megosztottság csökkentése és a széles párbeszéd. Kőrösi Ildikóval, az MKP frissen megválasztott önkormányzati és közigazgatási alelnökével beszélgettünk

 

Végzettségét tekintve jogász, az MKP újonnan megválasztott önkormányzati és közigazgatási alelnöke. Mikor került a politikába?

 

2010-ben, 25 évesen kerültem be Pered község önkormányzatának képviselő testületébe, ekkor kezdtem a helyi szintű politikai tevékenységemet. Országos szinten az idei parlamenti választásokon indultam először az MKP listáján.

 

 hirdetes_810x300  

Milyen közéleti, politikai múlttal rendelkezik?

 

Már a gimnáziumi éveim során is foglalkoztattak az egyes közéleti kérdések. Ebben az időben civilként, egy non-profit ifjúsági szervezettel karöltve foglalkoztunk főként az esélyegyenlőség, emberi jogok védelmével és az ifjúság egészséges, káros szenvedély mentes életvitelének megőrzésével.

 

Az egyetemi tanulmányaim alatt ezek a törekvések sajnos a háttérbe szorultak, majd egy évvel az egyetem befejezését követően jöttek a helyi önkormányzati feladatok, melyek az addigi civil szerepet felváltva már politikai munkának számítottak.

 

Helyi önkormányzati képviselőként jelenleg a második választási ciklusomat töltöm, és remélem, hogy az egyes feladatkörökben még sokáig tudom majd ezt a szolgálatot teljesíteni.

 

Mivel foglalkozik jelenleg?

 

Foglalkozásomat tekintve önálló ügyvédként dolgozom, munkaidőm jelentős részét az ügyvédi feladatok ellátásával töltöm. Úgy gondolom, hogy az ügyvédi pályára nagyon hatékonyan ráépül a politikai tevékenység is, hiszen a jogszabályok ismerete, azok egyes esetbeli alkalmazása, a törvénymódosítások kihívásai, és egyben az egyes feladatok és kötelezettségek koordinálása és menedzselése a méltányosság és a tárgyilagosság jegyében úgy az ügyvédi szakma, mint pedig a politikai munka elengedhetetlen részei.

 

Miért pont az önkormányzati és közigazgatási területet célozta meg?

 

Az önkormányzati és közigazgatási szakterületet egy roppant színes, dinamikus, a jogalkotáshoz és joggyakorlathoz nagyon szorosan kapcsolódó, mégis nagyon emberközeli területnek tartom. Itt az egyes feladatkörök úgy épülnek egymásra, hogy azok hatékony teljesítésével végeredményben a közösségi lét minden területén eredményeket érhetünk el.

 

KI2
Kőrösi Ildikó. Kép: MKP.SK

 

Ha például alapul veszünk egy jól működő önkormányzati rendszert, ahol megfelelő mértékben biztosítva vannak a közösséghez tartozó nemzetiségek jogai, úgy hosszútávon nem csak megbékélést, hanem általános stabilitást és főként gazdasági fejlődést és prosperitást észlelhetünk. Pragmatikus emberként ez a terület áll hozzám a legközelebb, mivel hiszem, hogy az itt megtett lépésekkel pozitívan tudunk hatni a felvidéki magyar közösség gazdasági, társadalmi és kulturális életére is.

 

Milyen korábbi tapasztalatokkal rendelkezik ezen a területen?

 

Az országos kongresszusig, amikor a párton belül megtörtént a tisztújítás, csak az önkormányzati munkámból, illetve az ügyvédi gyakorlatomból eredő tapasztalatokra hagyatkozhattam. Azóta bár csak 2 hónap telt el, mégis úgy érzem sok hasznos információt és támpontot sikerült összegyűjtenem az önkormányzatiság és a közigazgatás területén a külföldi példák megfigyelésének és az ott elő sorstársaink elbeszéléseinek köszönhetően. Természetesen ezeket a tapasztalatokat is igyekszem majd hatékonyan kamatoztatni.

 

Szakmai alelnökként milyen konkrét céljai, elképzelései vannak?

 

Az önkormányzati modellrendszert bemutató koncepcióra szeretném elsősorban fektetni a hangsúlyt, annak szélesebb körben való bemutatására főként a fiatalabb generációk körében, akik alapvetően kevésbé érdeklődnek a politika és a közéleti kérdések iránt. Bízom benne, hogy az e téren folytatott kommunikációt a közösségünkkel még nyitottabbá tudjuk tenni, így újra felkeltve az érdeklődést és megújítva a szlovákiai magyarság politikai képviseletbe vetet hitét.

 

E mellett szeretnék közvetlen kapcsolatot ápolni az MKP színeit képviselő polgármesterekkel és önkormányzati képviselőkkel a folytonosság és szakértői önkormányzati munka jegyében, együttműködve Farkas Ivánnal, pártunk gazdasági és régiófejlesztési alelnökével és Varga Péterrel, pártunk mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnökével.

 

KI4
Kőrösi Ildikó. Kép: mkp.sk

 

Hiszem, hogy a három szakterület egybefonásával hatékony akciótervet tudunk kieszközölni az önkormányzati vezetők számára, főként a gazdasági és mezőgazdasági nehézségek leküzdését elősegítve.

 

Mi a szlovákiai magyarság három legégetőbb kérdése ön szerint, és miben látja orvoslásukat?

 

Küzdünk a megosztottsággal, közösségünk folyamatos fogyásával és a rossz gazdasági helyzettel, hogy csak a három szerintem legfontosabb problémát említsem.

 

A megosztottság orvoslására egyrészt egy széleskörű, szigorúan a közösség javait szem előtt tartó párbeszédre, valamint széleskörű szemléletváltásra van szükség mind a politikai elit, mind a társadalom többi tagjának részéről. Szemléletváltás alatt a közösségi tudat újraformálását értem, amelyen szerintem sok csorba esett az elmúlt években.

 

A folyamatos fogyást, melyet a rossz demográfiai mutatóknak, az asszimilációnak, illetve az elvándorlásnak is a számlájára írhatunk, úgy tudjuk megállítani, hogy minél élhetőbb körülményeket teremtünk a családalapításra, munkakezdésre és az otthonteremtésre, figyelve az alapvető kisebbségi jogok betartására és védelmére.

 


A gazdasági gondokat, melyeket ebben a kontextusban az ország rossz regionális felosztásának a rovására írok, a természetes régiók és az ezekben a régiókban elő közösségek figyelembevételével végrehajtott közigazgatási reformok segítségével tudnánk hatékonyan kezelni.

 

Mi a véleménye az MKP korábban bemutatott autonómia koncepciójáról és annak megvalósíthatóságáról?

 

Az autonómia koncepciónak is nevezett dokumentum „A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei“ címet viseli. Már a dokumentum megnevezéséből is jól látható, hogy valóban az általam is említett szlovákiai magyarságot sújtó gondok megoldására fekteti a hangsúlyt, ennek eszközeként egy olyan intézményrendszert javasol megvalósítani, mely biztosítaná közösségünk gyarapodását az ország szuverenitása és területi egységének megtartása mellett.

 

Tartalmát illetően a tervezetet további tárgyalásokra alkalmas dokumentumnak tartom, mely érvényesítésére szükséges a hatékony politikai érdekképviselet.

 

Hallott Trencsén polgármesterének, a nagypolitikába igyekvő Richard Rybníčeknek az ország új területi felosztására vonatkozó javaslatáról?

 

Igen, a médiából értesültem róla.

 

Mi a véleménye róla?

 

Kifejezetten üdvözlöm, hogy Rybníček úr szerint is a közigazgatás decentralizációja és a feladatkörök hatékonyabb régióbeli felosztása megoldást jelenthet az egyes régiók hanyatlására. Bár a Rybníček úr által előzetesen vázlatokban bemutatott javaslat annak kantonrendszeres felosztásával különbözik a mi koncepciónktól, mely sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a személyi alapú rendszer létrehozására, mégis a hatalom felosztása az egyes régiók sajátosságai figyelembevételével közös nevezőnek számítható mindkét javaslat közt.

 

KI5
Kőrösi Ildikó. Kép: mkp.sk

 

Az MKP szakmai alelnökeként tervez esetleg találkozni Rybníčekkel, az ő és az MKP koncepciójánal esetleges összehangolásáról?

 

Mivel már a koncepció kidolgozásakor kifejezést nyert az együttműködésre való hajlandóság a többi, az önkormányzati modelleket támogató nemzetiség vonatkozásában is, úgy gondolom, hogy ennek tekintetében, valamint a már említett két javaslat közti közös vonások tükrében is kezdeményezzük a közös találkozót Rybníček úrral, miután végső alakot ölt a tervezete.

 

Az MKP szakpolitizálása eddig elég láthatatlan, mediálisan kevésbé volt attraktív. Új alelnökként milyen elképzelései vannak ennek javítására?

 

Szeretnék emberközeli politikai munkát végezni, bár tisztában vagyok azzal, hogy a fizikai, térbeli és időbeli korlátok miatt nem tudok mindenkit személyesen megszólítani és elérni. Ennek átívelésére bízom benne, hogy nem csak az én szakterületemen, de a párt teljes vezetőségében a jelenlegi összes kommunikációs csatorna kihasználásával közelebbé és elérhetőbbé válunk a közösség számára.

 

Körkép.sk/nyk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!