A mai parlamenti ülésen az ellenzéki pártok ismét megpróbálták visszahívni pozíciójából Robert Fico kormányfőt és bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Robert Kaliňák belügyminiszter ellen is korábban.

 

Az ellenzék a belügyminisztert a Bašternák-ügy miatt szeretné visszahívni, a vádak szerint ugyanis Kaliňák üzletelt az adócsalással vádolt vállalkozóval, majd pedig megpróbálta megnehezíteni az ügy kivizsgálását és csak a média nyomására kezdték el vizsgálni az ügyet. Robert Ficot azért menesztenék, mert megpróbálta fedezni a belügyminiszter korrupciós ügyét és nem váltotta le, valamint abban a lakásban él, amelyet Bašternák a gyanú szerint adócsalásból szerzett vagyonnal építtetett fel.

 

A kormánykoalíció kivonult, de Fico maradt

 hirdetes_810x300  

 

„Robert Fico nem csak támogatja a kormánytagok törvénytelen praktikáit, de tudatosan elnézően bánik a korrupcióval és támogatja azt, illetve a közigazgatás alacsonyabb szintjein is zöld utat az ilyen tevékenységnek”

 

Így indokolta a miniszterelnök leváltását kezdeményező javaslatát az ellenzék. Szerinte a mečiarizmus óta nem volt olyan mértékű korrupciós ügy Szlovákiában, mint Robert Kaliňák belügyminiszter esete.

 

A miniszterelnök felszólalásában többek között Richard Sulíkra mutogatott, aki szerinte luxuskörülmények között él Brüsszelben. Ugyanezt az érvet korábban Andrej Danko (SNS) házelnök is hangoztatta. Felszólalásában elmondta, szerinte indokolatlan az ülés, mert semmilyen bűncselekményt nem bizonyítottak be, viszont sok ellenzékinek van súlyos korrupciós ügye, és csak figyelemelterelés folyik. A beszédben megemlítette a kormánya által elért eredményeket is:

 

„Miért nem beszélnek (az ellenzék) a munkanélküliségről? Nem lehet, mert az gyorsan csökken. Nem kezdik el a gazdasági növekedés kérdését, mert ebben is az élen járunk. Nem nyitják meg a beruházások kérdését, mert nemrég kezdődött el a Jaguar Land Rover üzem építése… Szlovákiának jól megy, de erről nem akarnak beszélni, nem tudnak mit felkínálni, csak zavarják a kormányt munkája során.”

 

A kormányfő beszéde végén felszólította a koalíció tagjait, hogy hagyják el termet – vagyis bojkottálják a visszahívásról szóló szavazást, a kormánykoalíció ki is vonult az ülésről.  A szavazáson így kevesen vettek részt, leváltására mindössze 36-an szavaztak a visszahívás mellett, ugyanakkor 76 szavazatra lett volna szükség.

 

A kormányfőt mindenesetre többen is kemény kritikával illették, Boris Kollár (Smer-rodina)  szerint a kormány már nem a választókat képviseli, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) több korrupciós ügy miatt tette felelőssé Ficot.

 

Ismét megpróbálták leváltani Kaliňákot

 

Az ülés a belügyminiszter leváltásával folytatódott. A rendkívüli parlamenti ülést még júniusban kezdeményezték, de akkor Andrej Danko felfüggesztette, ugyanis az OĽaNO-NOVA képviselői transzparest feszítettek ki az ülésteremben és az indoklás szerint fennállt a fizikai erőszak veszélye a teremben.

 

transp
Visszatért a híres transzparens. forrás: hnonline.sk

 

A vitára már mindössze 18 képviselő jelentkezett, Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) keményen kritizálta Dankot és Kaliňákot, mert szerinte egy közös bennük: mindketten szerelmesek a totalitárius rendszerbe. Jozef Mihál (SaS) arra kérte a belügyminiszter, vallja be, honnan származik a 300-400 ezer eurós éves bevétele, amit nem közfeladatai ellátásáért kap.

 

A szavazás itt sem hozott meglepetést, 40 képviselő támogatta Kaliňák visszahívását, 78-an szavaztak a javaslat ellen, ketten tartózkodtak.

 

hnonline.sk , webnoviny.sk , teraz.sk 

borítókép: hnonline.sk / TASR

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!