Az AKO közvélemény-kutató ügynökség októberi felmérése szerint tovább erősödik az SaS, gyengül a Smer és az idei választásokon parlamenten kívül rekedt KDH is visszajutna a törvényhozásba. Az MKP és a Most-Híd is növelni tudta támogatottságát.

 

Ha ma lennének a parlamenti választások, azt a Smer nyerné 27,5 százalékkal (44 mandátum), másodikként  a liberális SaS végezne 17,7 százalékkal (28 mandátum). A dobogó harmadik fokán a Szlovák Nemzeti Párt jutna a törvényhozásba, 15,4 százalékkal (24 mandátum), ami az előző hónapi felméréshez képest 2,3 százalékpontos erősödést jelent.

 

Körkép.sk
Körkép.sk

 

Kotleba és az ĽSNS az elmúlt hónapban 11,1 százalékról 8,7 százalékra süllyedt (ez most 14 mandátumot jelent), de még így is megelőzi a Most-Hidat, mely 7,2 százalékkal jutna a parlamentbe (11 mandátum). Bugár Béla pártja az előző hónaphoz képest 1,4 százalékpontot javított, miután a szeptemberben mért népszerűsége 5,8 százalékra csökkent, felülről közelítve a parlamenti küszöböt.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérés szerint a legtöbb szavazót szeptemberben és októberben az OĽaNO-NOVA vesztette, népszerűsége 9,5 százalékról 6,4 százalékra esett vissza (3,1 százalékpontos csökkenés), ami 10 képviselői helyet jelent az ellenzéki párt számára.

 

Mandátumok száma, grafikon: körkép.sk
Mandátumok száma, grafikon: körkép.sk

 

Érdekes újdonság, hogy hosszabb idő után újra a parlamentbe mérték Boris Kollárt és a Sme rodina mozgalmat, mégpedig 6,2 százalékkal (10 mandátum), a KDH-t pedig már a sokadik felmérés méri újra a törvényhozásba. Ezúttal 5,9 százalékkal (9 mandátum).

 

3,7 százalékot mutatott ki az AKO az MKP számára, ami ugyan nem elegendő a parlamenti küszöb eléréséhez, de a szeptemberi felméréshez képest ez 1,1 százalékpontos erősödést jelent.

 

Teraz.sk

Nyitókép: gob.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!