Arra, hogy az MKP-t is meghívják, Simon Zsolt szerint nem volt szlovák többségi akarat.

 

Ma délután, az 1989-es bársonyos forradalom évfordulóján közösen emlékezik Pozsonyban az ellenzék egy része. Az MKP meglepetésre nem kapott meghívást a rendezvényre.

 

toto-sme-nechceli
Kép: Facebook

 

A Körkép.sk Simon Zsolt független képviselőt kérdezte.

 hirdetes_810x300  

 

Mi a célja a mai rendezvénynek?

 

Megemlékezni azokról az eszmékről, amelyekért 1989 novemberében harcoltak, mivel ezek ma is aktuálisak.

 

Ki vesz részt rajta és hogy néz ki a program?

 

Részt vesz rajta az SaS, az OĽaNO, a KDH, Miroslav Beblavý és jómagam.

 

Az előzetes sajtóhírek szerint Richard Sulík és Igor Matovič részvétele kérdéses. Ezzel kapcsolatban van friss információja?

 

Az utolsó egyeztetésen az hangzott el, hogy mindkét párt elnöke felszólal. A sorrend is meg lett határozva, gondolom, hogy ott lesz mindkettő.

 

Az ellenzék közös szervezéséről van szó. A parlamenten kívüli KDH is jelen lesz, az MKP viszont nem. Ennek mi az oka?

 

Alapjában véve a kollégák korlátozni akarták, hogy ne két órás rendezvény legyen, ahol mindenki felszólal. Így, mivel az OLaNO-ban és az SaS-ban több entitás létezik, több politikai csoportosulás van jelen, abban állapodtunk meg, hogy ezeknek nem lesz külön tér adva. A KDH jelenléte nagyon prozaikus. Mivel a tér a KDH-nak, Alojz Hlinának lett lefoglalva.

 

Ennek ellenére úgy tudjuk, hogy Ön tárgyalt az MKP részvételéről Menyhárt Józseffel. Mi volt a tárgya ennek az egyeztetésnek?

 

Megkérdeztem, hogy szeretnének-e rajta részt venni. Én ilyen javaslattal az első egyeztetésen éltem is a kollégák felé, de nem volt rá többségi fogadókészség.

 

Ön akkor szerette volna, ha az MKP is eljön, de a szlovák többség ezt nem támogatta?

 

Én ilyen javaslatot előterjesztettem, de nem volt rá többségi fogadókészség. Többé kevésbé azért, hogy ne az legyen, hogy külön kap szót az OKS, a polgári kezdeményezések alulról, stb. Erre való hivatkozással nem volt többségi fogadókészség.

 

Mennyire tekinthető ez közös ellenzéki felvonulásnak?

 

Nem közös felvonulásról van szó. Több olyan ellenzéki erő is létezik, amely nem lesz jelen. Nem szeretném, ha ez az ad hoc csoportosulás túl lenne becsülve.

 

A mai közös rendezvény egyszeri esetet jelent, vagy várhatóak további közös fellépések is a jövőben?

 

Ad hoc összefogásról van szó erre az egy alkalomra, melyet nem kell lebecsülni, ugyanakkor nem kell túlbecsülni sem. Bizonyos értékrendek melletti közös fellépést mutatunk fel a mai nap, ezt bizonyítja a csoportosulás neve is, Výbor november 2016 (november 2016 bizottság). Hogy ez ilyen formátumban összejött, azt is óriási eredménynek tartom, mivel egy hónappal ezelőtt még nem nézett ki úgy, hogy ez összejöhet.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!