Ma 60 éves Iveta Radičová. A korábbi kormányfő, miniszter, parlamenti képviselő, szociológus professzor a DenníkN-nek adott bővebb interjút, mely áttekinti hat évtizednyi tevékenységét és pályafutását.

 

Radičová a beszélgetésben kitér gyerekkorára, szüleire, különösen apja szigorú neveltetés módjára.  A korábbi kormányfő szól arról is, hogyan látta gyerekszemmel az 1968-as prágai tavaszt és Alexander Dubček személyét.

 

Az interjúból kiderül, hogy gyerekkori álma volt, hogy a zenei konzervatóriumon tanulhasson. Szívesen táncolt, szertornázott, és érdekelte a balett is. Szülei azonban nem támogatták, hogy ezt a pályát válassza.

 

 hirdetes_810x300  

Radičová elmondja azt is, miért nem kapott érettségi igazolást, miután az osztálya nem akart megfelelni az akkori szocialista elvárásoknak, illetve szól arról is, miért döntött végül a szociológiai tanulmányok mellett.

 

radicova
Iveta Radičová. Kép: DenníkN (Iveta Radičová archívuma)

 

A bársonyos forradalom, Václav Havel és a Nyilvánosság az Erőszak Ellen fémjelezte időszakban az egyetemi katedrán tevékenykedett, majd később saját intézményt hoztak létre.

 

Radičová az interjúban kitér Michal Kováč fiának elrablására, a férjével, Stano Radičcsal töltött évekre is, amikor komoly anyagi problémákkal küszködött.

 

A mai politikai viszonyokról nyilatkozva Radičová nem zárta ki, hogy az elkövetkező években még aktív szerepet vállaljon.

 

Tetszik vagy sem, de kezd tudatosulni bennem hogy életem nagyobbik része, legalábbis mennyiségben már mögöttem van. Ez a tudat bennem van, ugyanakkor megállapíthatom azt is, hogy még mindíg táncolok. Minden zenére, sőt, porszívózás közben is. Amíg táncolni tudok, minden egyes nappal az életet ünneplem –

 

vall az interjúban.

 

DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!