Újabb felmérés látott napvilágot a novemberi pártpreferenciákról, ezúttal a Median közvélemény-kutató ügynökségtől. A Smer közel 30 százalékon, az SaS egyre meghatározóbb, a Most-Híd 7 százalékon, az MKP pedig 4 százalékon. A Sme rodina a parlamenti küszöbre szorult vissza, a KDH pedig bejutna parlamentbe.

 

A Median szerint, ha novemberben lettek volna a választások, azt egyértelműen a Smer nyerné meg 29,5 százalékkal, ami a választásokhoz képest csak 1,2 százalékpontos erősödést jelent – a Smer utóbbi hónapokban tapasztalt masszív PR-kampánya ellenére.

 

Másodikként az SaS kerülne be a parlamentbe 15 százalékos preferenciával – nagy mértékben, 2,9 százalékponttal növekedett támogatottsága a választások óta.

 

 hirdetes_810x300  

11 százalékkal harmadikként kerülne a törvényhozásba az SNS, a választásokhoz képest 2,4 százalékkal izmosodott, ugyanakkor az elmúlt időszakban voltak jobb eredményei is (augusztus-szeptember 12 százalék felett, októberben zuhanás).

 

Kotlebáék 1,5 százalékot dobtak a választási eredményre, a Median 9,5 százalékra mérte az ĽSNS-t. A felmérés nagy vesztese az OĽANO – NOVA, ami a választások óta 4 százalékot veszített népszerűségéből, jelenleg 7 százalékot adott a pártnak a közvélemény-kutató.

 

median_nov_marc

 

A Most-Híd az előző hónaphoz képest javított ugyan, de az SNS-hez hasonlóan nyáron jobb napokat is megélt. A mostani felmérés 7 százalékos támogatottságot ítélt meg Bugár Béla pártjának.

 

Újra a parlamentbe kerülne a KDH. A kereszténydemokraták 6,5 százalékkal szerepelnének a választásokon. Márciusban nagy meglepetésre 4,9 százalékkal szorultak ki a törvényhozásból.

 

Boris Kollár és a Sme rodina népszerűsége azonban egészen a parlamenti küszöbig süllyedt a Median szerint, láthatóan kevésbé volt hatással preferenciájukra, hogy külföldön egyre nagyobb teret kapnak a „nem standard” politikusok.

 

Felvidéki magyar választási potenciál: mindnyájunkra szükség volna

 

A Median a pártok választási potenciálját is megállapította. A választási potenciál nagysága azt mutatja, hány százalékot kapna az adott párt, ha választói közül mindenki elmenne szavazni, aki alapvetően nem utasítja el a választáson való részvételt (ez utóbbi a „biztosan nem veszek részt a választáson” kategória).

 

median_valasztasi_potencial
A Median a választási potenciál nagysága szerint állította a sorrendet. Az ügynökség úgy számolt, hogy egyszerre csak egy párt tudja elérni választási potenciálját (a többi párt preferenciája nem változik). Vagyis, az MKP példájából kiindulva, akkor szerezné meg a szavazatok 5 százalékát, ha a többi párt csak annyira tudja mozgósítani választóit, mint általában. Forrás: Median.sk

 

A Smeren alig segít valamit, bár a 33,5 százalékos preferencia nem rossz eredmény. Az SaS azonban kiemelkedő 25 százalékos potenciállal bír. A Most-Híd 10,5 százalékkal szerepelne (a Median szerint), az MKP pedig minden szavazó mozgósításával 5 százalékkal jutna be a parlamentbe.

 

Körkép.sk

Nyitókép:  nrsr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!