Ha nem lett volna Bugár előnyös üzlete 2014-ben a Nemzeti Autópálya-társasággal, valószínűleg semmilyen kölcsönt nem tudott volna adni a Most-Hídnak.

 

Bugár Béla, a parlament alelnöke vagyonbevallásaiban már évek óta azt tünteti fel, hogy képviselői bevételén kívül semmilyen más bevételi forrása nincsen. Évente mintegy 23 – 27 ezer eurót keres.

 

A Most elnöke ennek ellenére nem tartozik a szegény képviselők közé. Különben nem engedhette meg volna, hogy tavaly 400 ezer eurót adjon a pártjának a saját zsebéből.

 

 hirdetes_810x300  

A párt előző évi éves jelentéséből kitűnik, hogy 5 százalékos kamatra kölcsönt adott a Most-Hídnak. Ugyanúgy Solymos László környezetvédelmi miniszter is kölcsönzött a pártnak, neki sem okozott problémát saját spórolásaiból 400 ezer eurót kölcsönözni.

 

A párt még tavaly visszaadta nekik a kölcsönt, a választási eredmények után járó állami támogatásból. Hogy pontosan milyen összeget kapott vissza a párttól a két politikus, az éves jelentésből nem teljesen világos.

 

A Most csak annyit számolt el, hogy Bugárnak és Solymosnak kamatokra összesen mintegy 13 ezer eurót fizetett ki. Valószínűleg tehát mindketten több ezer eurót kerestek. Solymos viszont egyúttal 20 ezer eurós adományt adott át a pártnak.

 

Kérdés a párthoz

 

Az ilyen eljárás nem törvényellenes. 2015-ben például Andrej Danko is kölcsönzött saját pártjának közel 300 ezer eurót.

 

„A politikai pártnak nemcsak vásárolni, hanem kölcsönözni is megfelelő feltételek mellett kellene. Ilyen szempontból rendben van és ajánlatos, hogy a hiteleknél megfelelő kamatot is fizessenek,“ mondta az Akutality.sk-nak Peter Kunder az Aliancie Fair-play-től.

 

Hogy szükség volt-e a kölcsönre, és hogy Bugár Béla esetlegesen nem keresett-e rajta aránytalanul sokat, ennek eldöntse Kundera szerint a párt ellenőrző szerveire vonatkozik.  „Rajtuk áll, hogy szükségesnek tartják-e foglalkozni ilyesmivel.“

 

Tény, hogy Bugár nem először keresett be az államon. Ha nem lett volna Bugár előnyös üzlete 2014-ben a Nemzeti Autópálya-társasággal, valószínűleg semmilyen kölcsönt nem tudott volna adni a Most-Hídnak.

 

Bekeresett a telkeken

 

Amikor az aktuality.sk azzal a kérdéssel fordult Debnár Klárához, a Most-Híd szóvivőjéhez fordult, honnan volt Bugár Bélának 400 ezer eurója, a sajtót a Politika open nevű projekthez irányította, ahol a pártelnök minden vagyoni és anyagi helyzetével kapcsolatos információt közzétett.

 

Bugár még 2006-ban vásárolt 42 ezer négyzetméter szántót 25 ezer euróért a dunaszerdahelyi járásban. 2014-ben a területet, melyen keresztül haladt az R7-es nyomvonala, eladta az államnak 528 ezer euróért.

 

A tiszta haszna rajta mintegy fél millió euró volt. Bugár azzal érvelt, hogy abban az időben, amikor a területet megvette, még nem tudta, merre halad majd az R7. A Politika open szerint a Most elnökének ma készpénzben, a számláján vagy értékpapírokban körülbelül 660 ezer eurója van.

 

A pénz, amit Solymos László adott kölcsön a pártnak, a Most-Híd szóvivője szerint saját megtakarításaiból származnak, melyre húsz év vállalkozói tevékenysége során tett szert.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!