Veronika Remišová és Richard Vašečka (mindketten OĽaNO-NOVA) mai sajtótájékoztatójukon Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszter állításait megcáfoló dokumentumokat mutattak be. A szlovák nemzetiek minisztere amiatt keveredett botrányba, hogy több százmillió eurónyi uniós forrást osztott szét baráti cégeknek, ráadásul úgy, hogy a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó egyetemek, akik számára a kiírás eredetileg szólt, a pénzből semmit sem kaptak.

 

Az ellenzéki politikusok most Plavčan fejét követelik, és megkezdték az aláírásgyűjtést a rendkívüli parlamenti ülés összehívására, hogy kezdeményezzék a miniszter leváltását. Szerintük az eredeti pályázati kiírást még az előző kormány idején Draxler korábbi oktatásügyi miniszter állította össze, amit Plavčan hivatalba lépésekor szinte azonnal megszüntetett.

 

Röviddel ezután saját kiírást tett közzé, amely leginkább abban különbözött Draxlerétől, hogy megváltoztatta a pontozási rendszert úgy, hogy nagyobb sújt kapott a szubjektív értékelés (magyarul, a projektet elbírálók nagyobb befolyást kaphattak a döntésben).

 

  hirdetes_300x300   

Az ellenzék szerint fél milliárd eurót dobott ki az oktatási tárca az ablakon.

 

 

Húsz százalékot kért a minisztérium embere a kedvező elbírálásért

 

Egy elutasított, az Oktatásügyi Minisztériumnál kutatás-fejlesztésre pályázó cég vezetője a Markíza televíziónak azt nyilatkozta, hogy 7 millió eurós projektjét elutasították, pedig az STÚ-val (Szlovák Műszaki Egyetem) is együttműködtek volna. A projekt a zöld energia tárolásával kívánt foglalkozni.

 

A cég ügyvezetője elmondta, hogy a pályázatot elbíráló bizottság egyik tagja, név szerint Peter Klamo 20 százalékos „províziót” követelt a projekt sikeréért cserébe.

 

„Klamo úr meglátogatott minket még az elbírálási folyamat ideje alatt, és elmondta, mibe kerül egy sikeres értékelés. (…) Kalmo 20 százalékot mondott. Húsz százalékról beszélünk a 7 milliós projekt értékből!”

 

mondta a cégvezető Az általa elmondottak szerint a minisztérium embere 1,4 millió eurós visszaosztást követelt. Az ügyvezető elmondta, hogy nem tett eleget Klamo követelésének, az általa benyújtott pályázatot a bíráló bizottság el is kaszálta.

 

Klamo a törvénytelen jutalékkövetelést tagadja, szerinte a csalódott ügyvezető csak bosszút akar állni. Szerinte a követelmények egyértelműek voltak, és „nem adtak lehetőséget a variálásra”.

 

„Kiállok a döntésem mellett, amit kollégámmal hoztunk az illető projekttel kapcsolatban”

 

Klamo egyébként a pozsonyi Hegesztő Kutatóintézet külkapcsolatokért és nemzetközi együttműködéséért felelős igazgatója.

 

Kedvezményezett (baráti) fantomcégek

 

Ahogy arról a Markíza televízió az ellenzékiek háttérkutatása alapján is beszámolt, egyes cégek kifejezetten könnyedén szerezték meg a kutatási-fejlesztési pénzeket. Bár Klamo szerint az elbírálási feltételek adottak és nem lehet variálni, a tények kissé mást mutatnak.

 

Egy BETA Biotech nevű vállalat például 4 millió eurót kapott, miközben két alkalmazottal és 14 500 eurós forgalommal rendelkezett. Érthetetlen, hogyan tudta túlszárnyalni a több ezer alkalmazottat felmutató (és sikeres pályázatot nem nyerő) Műszaki Egyetemet – legalábbis a minisztérium bírálóbiztosai szerint.

 

Ráadásul a kutatás-fejlesztési tevékenység csak három nappal azelőtt került fel a cég nyilvántartási lapjára, hogy megítélték neki a 4 milliós támogatást. A cég bejelentett székhelye üresen tátong, még weboldallal sem rendelkezik.

 

Sokatmondó volt Peter Plavčan sajtótájékoztatója is, ahol elmondta a véleményét, majd mindössze két kérdést engedett feltenni, ezután faképnél hagyta az újságírókat (lásd a videót).

 

 

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!