A TA3 vitaműsorában vendégként Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke, Bugár Béla (Most-Híd) a parlament alelnöke és Robert Fico (Smer) kormányfő is részt vett. Vitáról azonban szó sem lehetett – na, nem a nagy egyetértés miatt, hanem azért, mert mindegyik pártelnök külön blokkban kapott szót.

 

Bugár Béla szerint nem lesz kormányválság ősszel a Bírói Tanács megüresedett helye miatt. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Robert Fico az Igazságügyi Minisztérium smeres államtitkárát, Monika Jankovskát akarja a Bírói Tanácsba ültetni Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter akarata ellenére, aki Robert Fico nyomásgyakorlása miatt legutóbb lemondással fenyegetőzött.

 

„Úgy gondolom, nem lesz koalíciós válság. Természetesen zajlanak a tárgyalások, és szerintem a koalíciós partnerek megértik, ha világosan megmondja valamiről, hogy elnézést, ez nem történhet meg”

 

nyilatkozta Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a TA3 V politike című vitaműsorában. Bugár szerint a legnagyobb véleménykülönbség abból adódik, hogy a kormányprogram kimondja, hogy a nem bírói testületek nem jelölnek bírákat, ám Jankovksá 2012-ig bíróként tevékenykedett.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem arról van szó, hogy Žitňanská lemondással fenyegetőzik vagy sem, hanem arról, hogy találunk-e kompromisszumos megoldást”

 

A vegyespárt elnöke az MKP-ról is nyilatkozott, erről korábbi írásunkat elolvashatja itt.

 

Bugár egyébként több kritikával is illette az ellenzéket. Először pártja népszerűségének csökkenése kapcsán elmondta, hogy „sok pofont kaptak“, mert saját javaslattal hozakodtak elő az amnesztiák eltörlésére. Ezután elmondta azt is, hogy az RTVS igazgatóválasztása után szót sem kéne pazarolni Rezníkre, ha Ruttkay jut be a második körbe – ami Bugár szerint az ellenzék miatt hiúsult meg.

 

Ahogy arról korábban írtunk, az ellenzék – ahogy azt a kezdetektől tette – Václav Mikát támogatta, és nyilván nem szavazta volna meg Martin Ruttkayt (Bugár favoritját) csak azért, hogy a kormánypártok közötti feszültséget feloldja – myilván az ellenkezőjében volt érdekelt. Bugár annak ellenére a ellenzékre hárítja a felelősséget, hogy a Smer és az SNS a Most-Hidat megkerülve külön paktumot kötött.

 

A Most-Híd elnöke a TA3 műsorában újra hitet tett a kormány legújabb vesszőparipája, az adósságfék feloldása mellett.

 

„Ha segíteni akarunk az elmaradott régióknak, úthálózatokat kell építenünk. Ehhez pedig sok pénzre van szükségünk”

 

nyilatkozta a vegyespárt elnöke.

 

Fico: „Bizonyos mértékű félelmet hintettünk el”

 

Robert Fico kormányfő, a vitaműsor vendégeként kissé összeszólalkozott Norbert Dolinský műsorvezetővel, aki arról kérdezte a kormányfőt, hogy a koalíciós feszültségek ellenére még mindig a „legjobb alternatívának” tartja-e a jelenlegi kormányt.

 

„Én nem fogok bűnbakként járkálni a műsorokba. Még el sem kezdtük a beszélgetést, de már kritizál, már rossz képet fest le…  Ez nem igaz. Semmilyen válságról nincs szó. (…) Ön olyan nevetséges dolgokkal hozakodik elő, mint hogy valaki más véleményt enged meg magának. Nos, akkor annak hangot ad. De alkotmányos többséggel választották meg az RTVS új igazgatóját? Igen, minden probléma nélkül.”

 

mondta Fico. Hosszan ecsetelte, hogy Szlovákiába „a legjobb gazdasági időszak” köszöntött be. A korrupcióval kapcsolatban elmondta, hogy kormánya „bizonyos mértékű félelmet” hintett el, az embereknek félnie kell, hogy elkapják őket. A saját pártja korrupciós ügyeivel kapcsolatos kérdést azonban elutasította:

 

„Óriási hibát követ el, ha ezt a kormányt bizonyítékok nélkül vádolja. (…) Ugyan mi köze lenne az én lakásomnak a korrupcióhoz? Menjünk, kérdezzük meg az [épületben dolgozó] igazgatókat, hogy érdekli-e őket, ki építette az komplexumot”

 

mondta Fico arra reagálva, hogy még mindig az adócsalással vádolt Ladislav Bašternáktól bérel luxuslakást. Ugyanakkor újra ígéretet tett, hogy másik lakhatást keres.

 

Arról is beszélt, miért tartja fontosnak, hogy Szlovákia az Unió magjához tartozzon. Szerinte a mélyebb integráció és az együttműködés segít Szlovákiának, hiszen a közös pénznemet használó országok kapcsolatai még szorosabbá válnak.

 

„A kormánykoalíció álláspontja világos: az unió magja az, amit el kell érnünk. Másrészt, vannak, akik azt mondják, hogy csak járási liga vagy csoportosulás, amivel nem kell törődni. Az emberek majd eldöntik”

 

Fico szerint a kormány „világos külpolitikai irányt képvisel”. (Ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja)

 

Robert Fico a TA3 műsorában. Fotó: TA3.com

 

Danko: Szükségünk van az oroszokra

 

A dél-koreai útjáról nemrég hazatérő Andrej Danko (SNS) szerint Szovákia és Dél-Korea kapcsolata az eurázsiai országok között példaértékű. Ami azonban érdekesebb volt, hogy miközben Robert Fico az európai Szlovák „I. ligás tagsága” mellett foglalt állást, Danko hosszú idő után újra Oroszországgal szimpatizáló kijelentéseket tett:

 

„Az oroszokra szükségünk van, sokkal inkább, mint gondolnánk, még ha tiszteletben is tartom az Európai Unió álláspontját”

 

mondta a parlament elnöke, hozzátéve, hogy az Oroszországgal való együttműködésnek „számos dimenziója és lehetősége” van. Úgy fogalmazott, „Szlovákiának kötelessége együttműködnie és kiváló kapcsolatokat fenntartania Oroszországgal”.

 

Danko ellentmondásos kijelentésére reagálva Ivan Štefanec, európai parlamenti képviselő néhány órával a vitaműsor után azt nyilatkozta, hogy Dankonak Szlovákia érdekeit kéne védenie, és nem az oroszokét:

 

„Andrej Danko kétségbe vonta az oroszellenes szankciókat, amelyeket az Európai Unió tagállamai vezettek be azért, mert Moszkva példátlan módon megtámadta szomszédunkat (Ukrajnát – a szerk. megj.). A gazdasági kapcsolat fenntartásában semmiképp sem lehet kiküszöbölni azokat a veszélyeket, amelyek ebből a politikából származhatnak”.

 

Štefanec szerint nem igaz, hogy Szlovákiának szüksége van az oroszokra, szerinte az, amire szükség van, az a béke és az Unió fejlődése.

 

Fotó. TA3.com

 

Körkép.sk, TA3.com, Teraz.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!