Véget ért a Koalíciós Tanács, a tárgyalást követő sajtótájékoztatón csak Bugár Béla jelent meg a sajtó munkatársai előtt.

 

„Egyetértettünk abban, hogy ennek a kormánynak nincs alternatívája. (…) Meghallgattuk Andrej Danko véleményét, pénteken a Kormányhivatalban folytatjuk a tárgyalásokat. (…) Nincs köztünk ellentét.”

 

mondta a Most-Híd elnöke. Kérdésekre nem válaszolt, de elmondta azt is, hogy ne várjon senki azonnali megoldást.

 

Bugár Béla: Hogy tovább működik-e a koalíció, az a holnapi tárgyalás függvénye

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel még nincs vége a válságnak

 

Bugár kijelentései egyértelműen azt jelzik, hogy ezzel még koránt sem ért véget a koalíciós válság. Tegnap a Most-Híd sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, a jelenlegi kormány jövője a mai tanácskozáson áll vagy bukik, ám úgy tűnik, a pártvezetők kölcsönöztek maguknak még néhány napot a helyzet megoldására vagy fokozására.

 

A Koalíciós Tanács eredeti helyszíne a Kormányhivatal volt, csak reggel irányították át a résztvevőket a Bôrik hotelbe. Ez a lépés úgy is értelmezhető, hogy a koalíciót többször felforgató Andrej Danko kedvéért inkább egy semleges terepet választottak, nehogy az SNS elnöke úgy érezze, Fico nyomást akar gyakorolni rá a Kormányhivatal fölényével.

 

A rivaldafényt egyébként igencsak kedvelő Danko egész nap nem volt elérhető a sajtó számára, és éles hangon kritizálta Robert Ficot a Plus jeden deň-nek adott interjújában, ahol azt mondta, nem hagyja magát felhúzni.

 

Danko és Bugár hétfőn este Gučíknál tárgyalt

 

Bugár: ennek a kormánynak nincs alternatívája

 

A sajtó elé egyedül Bugár állt ki, az pedig, hogy lényegében eredmény nélkül zárult a Koalíciós Tanács, jelezheti azt is, hogy fokozódik a kormányválság. A mondat ugyanis, miszerint ennek a kormánynak nincs alternatívája egyszerre jelenthet közös érdeket (a biznisz összeköt) és patthelyzetet: hogyan lehet kiugrani a kormányzásból úgy, hogy az előrehozott választásokon újra sikeresen szerepelhessenek.

 

A közvélemény-kutatások szerint ugyanis a jelenlegi kormányzó pártoknak nem lenne meg a szükség többség, de az ellenzéknek sem (még Boris Kollárékkal sem). Kotlebáékkal nyilván az ellenzék és a kormánypártok sem szívesen lépnek szövetségre – többek között a megyei választások miatt sem.

 

Kormányválság mint lehetőség

 

Danko sokadszor játssza el

 

Andrej Danko sokadszor játssza el a hisztérikus követelőzést. Míg Bugár és a Most-Híd csendben visszavonulót fújt a kompromisszum nevében minden alkalommal, mikor koalíciós partnerei ellenálltak, az SNS elnöke hasonló esetben azonnal a sajtóhoz fordult. Így történt ez például a közmédia üzembentartási díja esetében, ahol a smeres Marek Maďaričot hozta kellemetlen helyzetbe.

 

De ott van még az  az eset, mikor élő adásban vallotta be, hogy az előrehozott választások lehetőségéről egyeztetett Richard Sulíkkal. Ezután jött egy szerencsétlen kitüntetés-csókolgatás a kamerák előtt, majd idén komoly elvi kérdésben kényszerítette térdre a Most-Hidat, mikor a vegyespárt háta mögött különegyezséget erőszakolt ki a Smerből.

 

Közrejátszhatnak egyébként tágabban értelmezett viszonyok is. Távol-keleti útján ugyanis találkozott az orosz házelnökkel. Hazatérése után az RTVS vasárnapi vitaműsorában már arról beszélt, nem ért egyet az EU oroszellenes szankcióval. Az SNS egykor az oroszbarát orientáció legnagyobb szószólója volt, számos keleti kötődéssel. Robert Fico ugyanakkor jelenleg már a nyugati orientáció legnagyobb híve.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Youtube.com

 

További ajánlott írásaink:

 

Percről percre – Kormányválság Szlovákiában: Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést

 

Menyhárt József a Körképnek a kormányválságról: A bizalom megteremtéséhez új választásokra van szükség

 

Őry Péter a Körképnek a kormányválságról: Ezt a koalíciót csak a pénz tartja egyben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!