Andrej Danko múlt heti sajtótájékoztatója alkalmával azt ígérte, hogy négy napos családi kirándulásáról hazatérve tárgyalásokba kezd koalíciós partnereivel.

 

A szlovák nemzetiek vezérénél ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ma SMS-ben értesítette Bugárt és Ficot, hogy az SNS miniszterei nem vesznek részt a szerdán esedékes kormányülésen, egyúttal arra kérte partnereit, hogy halasszák el azt meghatározatlan időre.

 

Danko ezzel újabb találgatásoknak adott teret, és a szlovákiai sajtó a kormányválság újabb elmélyüléséről cikkez.

 

 hirdetes_810x300  

Lesz Koalíciós Tanács

 

A Denník N szlovák napilap értesülései szerint az SNS péntekre szeretné összehívni a Koalíciós Tanácsot. Egyúttal „kedvezőbb párbeszédre” szólította fel partnereit.

 

Andrej Danko legutóbb múlt hét szerdán jelent meg a média képviselői előtt, sajtótájékoztatóján láthatóan megrendült és csalódott volt, amiért Robert Fico leváltotta Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi minisztert, ráadásul Danko ezt a nyilvánossághoz hasonlóan a tévéből tudta meg.

 

Szerdai szereplésekor elmondta, hogy átgondolja, „hogyan tovább” ebben a kormányban, vagy egyáltalán lesz-e tovább. Hozzátette, azt is fontolóra veszi, folytatja-e politikai pályafutását.

 

Mindegy ki, csak SNS-es legyen?

 

Robert Fico megerősítette, hogy e hét pénteken találkoznának Dankoval a Koalíciós Tanácson. A kormányfő továbbra is várja az SNS javaslatát az oktatási tárca megüresedett miniszteri posztjára. Amennyiben Dankoék nem neveznek meg senkit, Fico Andrej Kiskát kérné meg, hogy valakit jelöljön ki a tárca vezetésével az SNS jelenlegi miniszterei közül.

 

A kormányfő valószínűleg ezzel akarja nyomatékosítani, hogy semmilyen körülmények között sem akarja elvenni az SNS-től az Oktatásügyi Minisztériumot. Hogy ezzel a gesztussal sikerül-e kiengesztelnie koalíciós partnerét, kérdéses.

 

A Koalíciós Tanács időpontjának kitűzése lényegében nem jelent semmit. Mint ahogy az Robert Fico és Andrej Danko (illetve később Bugár Béla) nyilatkozataiból is jól kitűnt, a három párt vezetője a múlt kedden késő délután vagy este a nyilvánosság és a sajtó tudta nélkül találkoztak, és ez csak másnap derült ki. Elvileg akkor arról egyeztek meg, hogy az SNS visszahívja Plavčant, helyére pedig új jelöltet állít, ám Robert Fico már másnap délelőtt 10 órakor sajtótájékoztatót tartott – az SNS-nek aligha volt ideje érdemben reagálni az eseményekre.

 

Fico ezzel kapcsolatban a Pravda napilapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, „mindenki tudott róla (hogy ő hívja vissza Plavčant – a szerk. megj.), akinek tudnia kellett róla“. Bugár saját bevallása szerint nem sokkal Fico sajtótájékoztatója előtt értesült a kormányfő döntéséről.

 

Pluska.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!