Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Andrej Danko (SNS) házelnök jövő hétfőre halasztotta a Peter Pellegrini (Smer) kormányfő elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalását, arra hivatkozva, hogy az ellenzék nem jelent meg teljes számban az ülésen.

 

A koalíciós képviselők ugyan jelen voltak a teremben, de nem hivatalosan nem jelentkeztek be, így a törvényhozás határozatképtelen volt. Mindössze 60 képviselő jelezte hivatalosan is részvételét az ülésen.

 

A rendkívüli ülést az ellenzék kezdeményezte az elmúlt hetekben napvilágra került Kočner-üzenetek kapcsán, illetve azért, mert Pellegrini nem akarta leváltani a ma már csak volt igazságügyi államtitkárt, Monika Jankovskát – aki a minap maga mondott le a posztról a közvélemény nyomására.

 hirdetes_810x300  

 

A rendkívüli ülést kezdeményező OľaNO-s, SaS-es, Sme rodinás és néhány független képviselők úgy vélik, hogy Pellegrini nem képviselte az ország érdekeit azzal, hogy a botrány első kipattanásakor nem távolította el Jankovskát hivatalából. Azzal is megvádolták a kormányfőt, hogy a választók érdekeinek képviselete helyett előnyben részesítette az oligarchák érdekeit.

 

A koalíció természetesen nem ért egyet a kormányfő leváltásával, mint mindig, ezúttal sem látták indokoltnak, hogy egy kormánytagot, pláne miniszterelnököt visszahívjanak. Azzal is érveltek, hogy már csak pár hónap van hátra a rendes választási időszakból, a Kočner-féle üzenetváltások pedig nem hitelesített információk, sőt, egyes ellenzéki képviselők „arra próbálják használni, hogy elfedjék azt a tényt, hogy ők is találkoztak Kočnerrel”.

 

Peter Pellegrini az ülést követő sajtótájékoztatóján az ellenzéket bírálta, hogy páran még a rendkívüli ülést indítványozók közül sem jelentek meg az ülésen.

 

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint Pellegrini megijedt az ellenzéktől, és még el is futott az újságírók elől, mert nem adott teret a kérdéseknek.

 

Igor Matovič szerint Pellegrini közvetlenül felelős azért, hogy Kočner ennyi ideig tevékenykedhetett. Ő is úgy véli, hogy a Smert félt megnyitni a rendkívüli ülést.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!