Nyitókép forrása: sme.sk

 

Ahogy arra számítani lehetett, Štefan Harabin a számára rendkívül jó eredményű tavaszi elnökválasztáson felbuzdulva saját pártot alapít, amelynek természetesen ő lesz a listavezetője. A kulisszák mögött és elejtett félmondatokban az ellenzéki oldalon már a nyár elején kész tényként kezelték, hogy Harabin belép a nagypolitikába. De kivel tudna együttműködni?

 

Az Aktuality.sk szlovák hírportál összefoglalója szerint Harabin Haza nevű pártjának nem is olyan kicsi a koalíciós potenciálja, mint elsőre gondolnánk. Annak ellenére, hogy valószínűleg Smeres, SNS-es és ĽSNS-es szavazókat is elcsábíthat, épp a nacionalista-baloldal és a szélsőjobb térfelén talál szövetségesekre.

 

Marian Kotlebáék nem zárták ki az együttműködést Harabin pártjával, feltéve persze, ha a Haza bejut a parlamentbe a 2020-as választásokon. Pedig korábban volt némi ideológiai konfliktus Kotleba és Harabin között. Az utóbbi azzal vádolta az ĽSNS-t, hogy „elhitelteleníti a nemzeti eszmeiséget”.

 hirdetes_810x300  

 

A Sme rodina hasonlóképp nem zárkózik el. Boris Kollár azonban kijelentette, hogy ők gyakorlatilag senkivel sem zárják ki az együttműködést, mindenkivel hajlandóak tárgyalni a választások utáni együttműködésről. Kivételt talán csak az ĽSNS képez, de csak addig, amíg Kotleba egyértelmű álláspontot nem vállal fel a holokauszt és az első szlovák bábállam kapcsán.

 

Harabin kevésbé váratlan, de viszonylag merésznek tűnő vállalkozását némiképp magyarázza, hogy a Smer parlamenti képviselője, Robert Fico jobbkeze, Erik Tomáš nemrég az egyik hétvégi vitaműsorban azt nyilatkozta, hogy pártja a választások után nem lép koalícióra az ĽSNS-szel. A Smer a Haza esetében nem akart reagálni az újságírók kérdéseire, szóvivőjük annyit szögezett le, hogy nem nyilatkoznak a választások utáni együttműködés lehetséges forgatókönyveiről.

 

Az SNS álláspontjáról egyelőre nincs hír, ám Grigorij Mesežnikov politológus szerint Harabin és a szlovák nemzetiek között nincs áthidalhatatlan ellentét.

 

Azt is érdemes kiemelni, hogy Harabin pártja, ha eléri a parlamenti küszöböt, akár királycsinálóként is felléphet az új kormány létrejötténél. Még ha erősen patthelyzet-gyanúsak is jelenleg a kormánypártok és az ellenzék közti erőviszonyok, a Smer szűk többséggel (vagy akár anélkül) az ĽSNS hallgatólagos támogatásával is kormányozhat a következő ciklusban.

 

Azt egyelőre nehéz felmérni, hogy Harabin pártjának létrejöttével valójában kinek a preferenciái fognak csökkenni. Ahogy azt is nehéz megjósolni, hogy a felméréseken tud-e jobb eredményeket felmutatni, mint a Smer leágazásának tartott Drucker-féle Jó választás (alig valamivel több, mint 2 százalékon áll).

 

A politikai paletta másik térfelén mindegyik párt egyértelműen elutasította a Hazával való együttműködés lehetőségét: a KDH, a PS-SPOLU, az OľaNO, az SaS és a Kiska-féle Emberekért, de még a Most-Híd is.

 

Kökép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!