Nyitókép forrása: sudnarada.gov.sk

 

Ha egy adott bírónál vagy ügyésznél felmerül annak lehetősége, hogy veszélyeztetik a igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat és az igazságszolgáltatás hírnevét, ideiglenes felfüggeszthetik őket hivatalukból. Ezt hozza magával az a törvénymódosítás, amelyet ma a kormány jóváhagyott. Így próbálják kezelni a bíróságok és ügyészségek alvilággal és kétes személyekkel való összefonódása miatti botrányt, amely Monika Jankovská volt smeres államtitkár, több bíró és ügyész Marian Kočnerhez fűződő kapcsolata okán pattant ki.

 

A törvény szerint a jövőben a Bírói Tanács fog dönteni a bírók felfüggesztéséről, a döntéshozás pedig nyilvános kell hogy legyen. Az ügyészekkel kapcsolatban a főügyészség hoz döntést az Ügyészek Tanácsa javaslatára.

 

A felfüggesztés addig tart, míg az igazságszolgáltatás jó hírnevének veszélyeztetése fennáll.

 hirdetes_810x300  

 

A kormány egyértelműen ezzel akarja visszaszerezni az igazságszolgáltatás megroppant renoméját, miután kiderült, hogy több bíró és ügyész Marián Kočner javára manipulálta a igazságszolgáltatást, ráadásul a 2016-ban Smer listáján parlamentbe jutó, igazságügyi államtitkárnak kinevezett, majd idén lemondásra kényszerült Monika Jankovská is közvetlenül érintett volt. Jankovská ma továbbra is viselheti a talárt, bár már két fegyelmi eljárás indult ellene.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.