Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A baloldali lapok egyik megmondó-embere, Ján Baránek politológus szerint Robert Fico nagyban befolyásolta a 2019-es év szlovákiai eseményeit, ennek ellenére érinthetetlen pozícióját elvesztette. A politikai elemző szerint Fico ugyanolyan negatív személyiség, mint Mečiar és Dzurinda.

 

„Egy olyan pártot épített ki, amely képes volt kormányozni, de mint az emberek és az ország érdekeit képviselő politikus, teljes mértékben kudarcot vallott”

 

mondta a Pravdának adott interjújában Baránek. Úgy vélte, hogy Fico sikeresen „élt abból a korrupciós rendszerből, amelyet az előző kormányok hoztak létre”.

 

 hirdetes_810x300  

„1993-ban ezt a rendszer Mečiar indította útjára és a Dzurinda-kormányok idején kezdtek el szárnyalni. Fico nem tett semmit, hogy ezt a rendszer valamilyen módon megbontsa. Épp ellenkezőleg, az a gyanúm, hogy még segítette is. Ebből a szempontból számomra ugyanolyan negatív személyiség, mint elődei, Mečiar és Dzurinda. Mindhármójuknak megfelelt ez a rendszer és profitáltak belőle”

 

fogalmazott a politológus. Hozzátette, az exkormányfő már sosem szerezheti vissza 2016-ban elért stabil pozícióját, mert feddhetetlenségének aurája elveszett.

 

„Az egy másik kérdés, hogy akarja-e azt az egykori pozíciót, vagy sem. A Smer megnyerheti a választást, és sehol sincs megírva, hogy Peter Pellegrini lesz a kormányfő, és hogy ő fog kormányt alakítani. Fico nyugodtam megtarthatja ezt a jogot, mert még mindig ő a párt elnöke”

 

fogalamzott.

 

Jelenleg Robert Fico ellen vádemelés van érvényben rasszizmus és nemzetgyalázás miatt, ám ezt a Smer saját kampánycéljaira használja ki. Jellemző, hogy törvénysértő módon kiadták a Fico ellen vádat emelő ügyész személyazonosságát, és a Ľuboš Blaha-féle, marxista retorikát folytató politikusok nyugati-liberális összeesküvésként állítják be a történteket, miközben a belügyminiszter smeres, a főügyész pedig Fico egykori osztálytársa.

 

Robert Fico 2018 márciusában volt kénytelen lemondani a miniszterelnökségről, miután százezrek követelték távozását a Kuciak-gyilkosság után kibontakozó tüntetéshullámban. Pártelnökként azonban továbbra is gyakorolni tudja a hatalma, amelyet nemrég látványosan meg is mutatott a kórházreform elkaszálásakor. A kórházreformot ugyanis nem csak Andrea Kalavská volt egészségügyi miniszter támogatta, hanem Peter Pellegrini kormányfő is (mindketten Smer).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!