Nyitókép forrása: sme.sk/illusztráció

 

Megkezdődött a mai parlamenti ülés, amelyen a képviselők a Boris Kollár (Sme rodina) házelnök elleni bizalmatlansági indítványról döntenek. Az indítvány csonk nélkül bekerült a programpontok közé: a jelenlévő 140 képviselőből 103 támogatta a program módosítását.

 

Frissítve – 17:06 – A Boris Kollár (Sme rodina) visszahívását kezdeményező indítvány nem ment át a törvényhozáson. A javaslatra 5 támogató,5 érvénytelen, 46 nemleges szavazat érkezett, 20-an pedig tartózkodtak.

 

17:04 – A parlament ismét határozatképes, jelenleg a szavazatok számlálják össze.

 

 hirdetes_810x300  

16:29 – Csak 74 képviselő adta le szavazatát, a parlament nem határozatképes, így most negyedórás szünetet rendeltek el. Ha a szünet végén sem lesz határozatképes a parlament, a szavazást elhalasztják. Az SaS és a Za Ľudí képviselő a sajtónak kijelentették, hogy nem vettek részt a szavazáson, a témát lezártnak tartják, és folytatni akarják a munkát a koalícióban.

 

16:07 – Kollár és Juraj Šeliga (Za ľudí) egymást bírálták felszólalásaikban. Šeliga szerint a mostani „cirkusz” helyett Kollárnak automatikusan le kellett volna mondani plágiumbotránya miatt. Kollár záróbeszédében indulatosan reagált koalíciós partnere kijelentéseire, emlékeztetve őt, hogy a Kuciak-gyilkosság utáni tömegmegmozdulásokat Kiska kérésére fújta le, és hogy nem követelte Kiska távozását akkor sem, mikor kiderült adócsalási ügye.

 

Šeliga szerint Kollár zsarolja kormánypártokat, később a Sme rodina frakcióvezetője, Pčolinský emlékeztette, hogy a Sme rodina nélkül a kormánykoalíciónak 78 mandátuma marad, tehát meglenne a szükséges többség.

 

16:06 – Kezdődik a szavazás, ahhoz, hogy Kollárt visszahívják, legalább 76 képviselőnek kell leváltására szavaznia.

 

15:58 – véget ért a vita, Kollár elkezdte záróbeszédét, ezt követően jöhet a titkos szavazás.

 

14:29 – A Smer nem fog részt venni a vitában, Robert Fico szerint ami a parlamentben most megy, az „csak cirkusz”. Éppen most a Smerből kiugrott Richard Raši szólal fel.

 

14:27 – Elkezdődött a parlamenti vita Kollár visszahívásáról.

 

14:12 – Az alkotmányozó parlamenti bizottság ülése miatt a Kollár elleni bizalmatlansági indítvány tárgyalása fél órás késéssel kezdődik, nagyjából 14:22-kor.

 


 

Boris Kollár saját maga terjeszti be a bizalmatlansági indítványt.

 

A szavazás könnyen megpecsételhetia kormánykoalíció sorsát, a Sme rodina korábban jelezte, ha Kollárnak távoznia kell a parlament elnöki posztjából, a Sme rodina is távozik a kormányból.

 

Közben azonban az SaS és a Za ľudí is finomított korábbi retorikáján.

 

Az SaS már jelezte, hogy annak a fényében fognak szavazni Kollár bizalmatlanságijáról, amit Richard Sulík korábban mondott – hogy az SaS semmilyen körülmények között nem kíván emiatt távozni a kormányból.

 

Az OĽANO frakciója szabad kezet adott képviselőinek az ügyben, tehát mindenki saját belátása szerint dönt Kollár és a koalíció sorsáról.

 

A szavazás titkos lesz.

 

Ultimátumot adott a Sme rodina: Ha Kollár bukik, a kormány is bukik

 

Cikkünk frissül…

 

A program megszavazásának egyenlege- Forrás: NRSR

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!