Nyitókép forrása: rtvs.sk

 

Megállt a népszerűségvesztésben az OĽANO, továbbra is a Hlas vezet, a Szövetség ott tart, ahol a nagy összeborulás előtt az MKP is: a parlamenti küszöb alatt.

 

Ha most lennének a választások, azt az AKO ügynökség szerint a HLAS-SD nyerné meg 23,9 százalékkal. Másodikként az SaS debütálna 13,8 százalékkal. Az OĽANO, a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, amely a választásokon 25 százalék felett végzett, most 10 százalékot kapott az AKO-tól. Ugyanakkor az is látszik, hogy pártpreferenciája nem süllyed tovább.

 

A Smer negyedikként jutna be a parlamentbe, 9,2 százalékkal, nem sokkal lemaradva tőle a balliberális Progresívne Slovensko van soron 8,3 százalékkal. A parlamentbe utolsóként 7,4 százalékos eredménnyel a Sme rodina jutna be. Az AKO szerint tehát hatpárti törvényhozás alakulna, ha most lennének a választások, és elsöprő lenne benne a baloldali dominancia.

 

 hirdetes_810x300  

Jócskán parlamenti küszöb alatt kezdődik sor, 4,5 százalékkal maradna ki a KDH, majd 4,3 százalékkal a Za ľudí következik, a legkisebb kormánypárt egyszerűen képtelen a bejutási küszöb fölé tornázni magát.

 

Az MKP, Most-Híd és Összefogás egyesített hatalmából létrejövő Szövetség az AKO szerint 4,2 százalékon áll, ami valamivel jobb eredmény, mint amit az elmúlt egy évben az AKO osztogatni szokott az MKP-nak (2-3 százalék), de érdemi változást a statisztikai hibahatárt és a szlovák módszertan gyengeségeit figyelembe véve, nem jelent.

 

A Szlovák Nemzeti Párt 3,3 százalékon áll, a mérető kategóriába van még a Drucker-féle Dobrá voľba, az ĽSNS rebelliseiből létrejövő Republika, és ott van még az ĽSNS is, amelynek támogatottsága az AKO szerint egy hónap alatt közel a felére olvadt.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a felmérés szerint már egy HLAS-SaS koalíciónak is meglenne a szűk kormányzó többsége (78 mandátum). Ha betársulnának hozzájuk a progresszívok is, akkor már meglenne az alkotmányos többséget jelentő 95 mandátum. Jobboldali kormányra esély nincs. Életszagú lenne egy Hlas-Smer-Sme rodina koalíció is, ennek a formációnak 83 mandátuma lenne.

 

A baloldali dominancia elsöprő lenne a parlamentben, kereken 100 képviselő egyértelműen baloldali vagy erősen szociális beállítottságú lenne, az egyre inkább balliberális vonalat követő SaS-szel együtt ez már 129 mandátum a 150-ből. A fennmaradó 21 mandátum jutna az OĽANO-nak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!