Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Nem voltak alaptalanok Veronika Remišová, a Za ľudí elnökének Mária Kolíková elleni vádjai. A liberális pártszakadásra játszó igazságügyi miniszter ugyanis a múlt pénteken valóban találkozott Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszterrel és pártelnökkel. A sajtó kérdéseire reagálva Anna Záborská, az SaS frakcióvezetője kijelentette, hogy nincs ok a Kolíková-féle liberális frakció tagjainak átigazolásáról beszélni, amíg a Za ľudí frakciója létezik. Magyarul: nem tagadta annak a régóta sejtett forgatókönyvnek a realitását, hogy Kolíková és a hozzá hű képviselők a Za ľudíból kiválva az SaS frakciójába igazolnak át. Láttunk már ilyet.

 

A 2016-os választások után a Sieť roskadt össze a Smerrel kötött paktum súlya alatt, majd a párt széthullott, képviselői egy részét pedig a Most-Híd frakciója szívta fel. Így a választási eredmény alapján ugyan csak 11 mandátumot érdemeltek Bugár Béláék, a gyakorilatban mégis 15 mandátummal gazdálkodhattak. Ha a Za ľudí frakciója szétesik, akkor az SaS a jelenlegi 13 képviselőből álló frakcióját legalább 19 fősre bővítheti – választások nélkül.

 

Ahogy arra előző cikkünkben is felhívtuk a figyelmet, az SaS és a Kolíková-frakció együttműködése nem új keletű, többek között Igor Matovič (OĽANO) kormányfő leváltásának célja is összekötötte őket.

 

 hirdetes_810x300  

A pénteki találkozóról az Aktuality.sk értesült először, a szlovák portál közlése szerint sem Kolíková sem az SaS nem kommentálta érdemben az információt, állításuk szerint azonban nem a Za ľudí sorsáról, hanem a igazságügyi reformról egyeztettek. Az SaS azzal kerülte ki a válaszadást, hogy kijelentette, mindkét miniszter (Kolíková és Remišová) a kormány tagja, és szeretnék, ha ez így is maradna.

 

Ezzel kapcsolatban a liberálisok frakcióvezetője, Anna Zemanová kifejtette, hogy figyelemmel követik a Za ľudíban zajló eseményeket, és „mivel a Za ľudí frakciója még mindig létezik, a Kolíková köré csoportosuló képviselők átigazolása tárgytalan”.

 

Veronika Remišová az Aktuality.sk értesüléseire nem kívánt reagálna. Azonban hétfőn nyíltan azzal vádolta meg Kolíkovát, hogy a párt vezetőségének háta mögött „konkurens pártokkal” folytat tárgyalásokat, és már nem a párt előbbrejutásáért dolgozik, ezért el kell mozdítani őt és követőit pozíciójukból.

 

Kolíková kétesélyes játékot játszik. Pártja parlamenti frakciójában sikerült Remišová fölé kerekednie azzal, hogy leváltotta saját államtitkárát, hogy az visszatérhessen a parlamentbe, és kiszorítsa a törvényhozásból Viera Leščákovát, aki addig parlamenti képviselőként tevékenykedett, és aki Remišovát támogatta. A nem túl tisztességes bástyasáncot Kolíková a múlt héten azzal koronázta meg, hogy javasolta a korábban leváltott államtitkár visszahelyezését a kormányba (Leščáková ebben az esetben sem térhetne vissza a parlamentbe).

 

Csakhogy ez nem sikerült neki, többek között az OĽANO is jelezte, ha ezzel kapcsolatban javaslatot terjesztene be, a legnagyobb kormánypárt azt nem fogja megszavazni.

 

 

Kolíková kiutat keres, a kormányfővel az ötöskoalícióról tárgyalna

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!