Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Az SaS megbízásából készült legfrissebb AKO felmérés szerint a jelenlegi abortusz törvény szigorítására nincs szükség. Az október végén készült felmérés arra kereste a választ, hogy a lakosság hány százaléka támogatja vagy inkább nem támogatja a művi terhességmegszakításra vonatkozó feltételek szigorítását. Az SaS által kért felmérés egyértelműen az Anna Záborská (OĽANO frakció) konzervatívjai által beterjesztett törvény elleni offenzíva része.

 

A felmérés szerint a megkérdezettek 40,7 százaléka szerint nincs szükség törvény által megszabott időt hagyni a beavatkozás átgondolására. Jelenleg ez 48 órában van meghatározva, Záborská törvénye 96 órára növelné. A megkérdezettek 26,7 százaléka szerint szükség van a gondolkodási időre.

 

A válaszadók csaknem két harmada egyetért azzal az állítással, hogy az állami kórházak mindegyikének kötelessége lenne elvégezni az abortuszt.

 

 hirdetes_810x300  

Az SaS egyik gyakran emlegetett vesszőparipája az abortusztabletta engedélyezése Szlovákiában, ezzel kapcsolatban azonban 46,3 százaléknyian azt válaszolták, hogy nem tudnak válaszolni a kérdésre.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Záborská törvénye nem szigorítja a jelenlegi abortusz szabályozást. Nehezen nevezhető a gondolkodási idő törvényi meghosszabbítása szigorításnak, az ugyanis a beavatkozást fontolgató nők védelmét szolgálja. A felmérés egyáltalán nem kérdezett rá arra, hogy támogatnák-e a megkérdezettek a Záborská-törvény azon részét, amely lakhatást és szociális védelmet biztosítana a szükséghelyzetben lévő várandós nők számára, egészségkárosult gyermek születésénél állami támogatást biztosítana, bevezetné a „titkos gyermekkihordás” intézményét, amely azokat a nőket védeni, akik külső nyomás miatt fontolgatják a művi terhességmegszakítást, valamint kedvezményeket is tartalmazna a nagycsaládosok számára. A törvény az abortuszhoz való hozzáférést nem akadályozza.

 

A felmérés szerint az Aliancia-Szövetség választóinak 50 százaléka a jelenlegi szabályozás megtartása mellett foglalt állást, egy harmaduk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre, 16,7 százalékuk pedig azt a választ jelölte be, hogy „úgy kell változtatni rajta, hogy az előnyösebb legyen az abortusz mellett döntő nők számára”.

 

Második olvasatba került Záborskáék pro-life törvénye

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!