Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter saját bevallása szerint meg van győződve róla, hogy az igazságügyi reformja megkapja a támogatást a kormánykoalíciótól. A miniszter erről a TA3 hírtelevízió vitaműsorában beszélt, ahol Robert Fico (Smer) parlamenti képviselővel vitázott.

 

Kolíková szerint annak ellenére át fog menni a kormányon a reformjavaslat, hogy azt a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, és a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová is kritizálja.

 

„Ez Remišová és Kollár politikai és nem szakmai döntése”

 

fogalmazott Kolíková. Remišová korábban kijelentette, hogy a bíróságok bezárását és fióktelepekké leminősítését nem nevezné reformnak. Kollár pedig azt hangsúlyozta, hogy az egész reformot vissza kellene vonni, mert úgysem fog átmenni a parlamenten a javaslat. Mint elmondta, Kolíková reformja értelmetlen, káoszt teremt, ezért el kell törölni, és újat kell írni.

 hirdetes_810x300  

 

Kolíková mindezek ellenére úgy véli, hogy továbbra is van elég idő megállapodni az érintettekkel. Hhangsúlyozza, hogy a reform leglényegesebb része a bíróságok specializációja, ahol az általános bíróságok büntetőjogi, polgári, családjogi és kereskedelmi törvénykezését érintené majd.

 

A reform kritikusai közé tartozik Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő, exkormányfő is, aki szerint Kolíková reformja értelmetlen.

 

Az igazságügyi reform (valamilyen formában történő) elfogadása az egyik feltétele annak, hogy Szlovákia lehívhassa az uniós Új Generáció gazdaságélénkítő csomagból neki járó közel hatmilliárd eurót. A reform késése a lehívás késését is jelenti. A teljes képhez hozzátartozik, hogy más területeken is van lemaradás, például a felsőoktatási reformnál sem tudott áttörést elérni Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!