Nyitókép forrása: SITA/Alexandra Čunderlíková

 

Már ülésezik az a járványszakértői tanács, amelynek feladata a COVID-automata módosítása lenne – jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai műsorában. Rámutatott, hogy az új dokumentumokat hétfőn terjesztik elő, a szigorításokat pedig várhatóan kedden fogadja el a kormány.

 

A miniszter szerint az egész népességet nem lehet kényszeríteni az oltakozásra. Kijelentette, hogy a jelenlegi és a küszöbön álló új intézkedéseket egyelőre elégségeseknek tartja.

 

„Gyakrabban és szigorúbb ellenőrzések lesznek, magasabb pénzbírságokkal”

 

fogalmazott.

 hirdetes_810x300  

 

Lengvarský úgy véli, hogy a harmadik hullám egyelőre nem olyan súlyos, mint a második volt. Annak ellenére, hogy az esetszám most magasabb. Szerinte nem a fertőzöttek száma, hanem a kórházak telítettsége  a lényeges szempont a járványhullám súlyosságánál, ezen a téren pedig most jobban állunk. Elárulta, hogy a legfertőzöttebb megyékből (Eperjes, Zsolna, Kassa) már elkezdték egyes betegek átszállítását olyan kórházakba, ahol még van szabad hely.

 

A miniszter kijelentette, a fő probléma a beoltottak alacsony aránya, majd tett egy nem számonkérhető megjegyzést arról, hogy a kormányfővel abban állapodtak meg, hogy ha szükség lesz szigorúbb intézkedésekre, elfogadják azokat.

 

Lengvarský nem zárta ki annak lehetőségét, hogy később még lokális lockdownt vezetnek be egyes régiókban – ezt egyébként a járványszakértők tanácsa már korábban javasolta, ám szemlátomást nem volt politikai akarat az elfogadására.

 

A kötelező oltás tekintetében elmondta, hogy bizonyos csoportoknál, katonaságnál, kritikus infrastruktúra alkalmazottainál lehet vitázni a kötelező oltás bevezetéséről.

 

Arra a kérdésre, hogy szükség lenne-e a tesztelőpontok újbóli megnyitására, kijelentette, hogy a tesztelés nem véd meg senkit, oltakozni kell. (Megjegyezzük, a tömeges tesztelés lényege az volt, hogy ki lehessen szűrni és karanténba lehessen helyezni a vírust terjesztő fertőzötteket. Az egy másik kérdés, hogy jelentős költségvonzata van, ami sok kormánypárti politikust kritikára ösztönzött.)

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.