Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibe

 

A fosszilis tüzelőanyagok visszaszorítását célzó uniós nyomás egyre nő, Brüsszel pedig a szén, az olaj és a földgáz használatának teljes leállításával számol 2050-re. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter azonban úgy véli, hogy az európai intézmények és a környezetvédők szándékát a folyamat ilyen mértékű felgyorsítása nem reális, és valószínűnek tartja, hogy még 2050 után is fontos energiaforrás marad a földgáz.

 

„Meglátjuk, milyen gyorsan vonják ki a földgázt és hogy mit kínálnak fel helyette. Napkollektorokkal nehezen fűtjük ki az egész házat. Meglátjuk, milyen javaslatokkal rukkol elő az EU, amelyek a távoli jövőre vonatkoznak majd”

 

fogalmazott a gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy a földgázra működő berendezések vételének betiltása szerinte álhír. Úgy érvelt, a földgáz használatának hosszú távú fennmaradását igazolja az orosz-német koprodukcióban megvalósított Északi Áramlat 2 megépítése is. Bár a földgázvezetékek élettartama nem több harminc évnél, a Balti-tenger alatt húzódó gázkorridor vélhetően ennél is hosszabb élettartammal rendelkezik majd.

 

„Meggyőződésem, hogy nem lesz olyan meleg 2050-ben, hogy már ne lenne szükségünk földgázra”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott. Ehelyett azt is elegendő győzelemnek tekinti, ha Európa teljesen beszünteti a szén használatát – amihez Szlovákia egyébként egészen közel áll már. A nyitranováki szénerőmű elvileg 2023-ban már nem működik majd, és a vajáni erőmű működésével számolnak az illetékesek.

 

Sulík kiemelte, az egyetlen dolog, amely felgyorsíthatja a földgáz használatának teljes leállítását, az a drasztikus és tartós drágulása lenne.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!