Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Szlovákia Nemzetbiztonsági Tanácsának mai rendkívüli ülése után az államfő ismét Ukrajna megszállásának minősített Oroszország benyomulását a két kelet-ukrajnai régióba. Elmondta, hogy közvetlen háborús veszély Szlovákiát nem fenyegeti, ám közvetett hatásokkal számolni kell, mint amilyen a hibrid hadviselés és az esetleges menekültáradat. Az ülés utáni sajtótájékozatón Zuzana Čaputová elnökön kívül Eduard Heger kormányfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter vett részt.

 

„Szlovákia ma nincs közvetlen háborús veszélyben, de amennyiben eszkalálódna a katonai helyzet Ukrajnában, az minimum azzal a következménnyel járna, hogy Szlovákia felé háború elől menekülő ukránok tömegei indulnának meg”

 

mondta az államfő. Elmondta, hogy az orosz hibrid hadviselés felélénkülésére, dezinformációs propagandára számítanak Szlovákiában.

 

Eduard Heger kormányfő arról beszélt, hogy „Szlovákia ma a történelem jó oldalán áll”.

 hirdetes_810x300  

 

„Olyan országok szövetségéhez tartozunk, amelyek elítélik Oroszország lépéseit, és hajlandók megtenni mindent a béke megvédéséért”

 

mondta. Hozzátette, Oroszország megszegi a nemzetközi jogot.

 

„Az orosz haderő Ukrajna körüli összevonásával visszatértek Európába a háború, a pusztítás és öldöklés szellemei”

 

fogalmazott Heger, majd kiemelte, hogy

 

Európa biztonsága, Szlovákia szabadsága és függetlensége Ukrajna határainál dől el. (…) Az orosz imperializmust meg kell állítani, Putyin elnök egy pillanatra sem érezheti úgy, hogy erőszakkal protektorátust csinálhat Ukrajnából.”

 

„A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy összetartsunk, és világosan lássuk, hogy mi békét akarunk, a fenyegetés pedig a Kremlből jön”

 

mondta.

 

Jaroslav Naď az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Szlovákia minden biztonsági szervezete szoros kapcsolatban áll egymással, és figyelik az ukrán helyzet alakulását, annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az válság Szlovákira gyakorolt hatásait.

 

Reggel ülésezett a NATO biztonsági tanácsa, és a Szövetség tagjai Naď állítása szerint egyetértettek abban, hogy ami az ukrán szakadár régiókban történt, az csak az első lépés.

 

Megerősítette, hogy több mint 120 orosz támadó egység helyezkedett el Ukrajna körül, és továbbiak fejlődtek fel Fehéroroszország déli határánál is.

 

„Megerősítem, hogy több ezek közül katonai készültségben van, csak a parancsra várnak. Hogy jön-e ilyen parancs, azt nem tudjuk, remléljük, nem így lesz”

 

fogalmazott. Hangsúlyozta, az, hogy Oroszország a nemzetközi jogot megsértve annektálta Luhanszk és Donyeck ukrán régiókat, tény, ahogy az is, hogy haderőt vitt ezekre a területekre. És az „abszolút vörös vonal az lenne”, ha átlépné Luhanszk és Donyeck határait. 

 

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha Oroszország átlépné Ukrajna határait, Szlovákia keleti határainál a szlovák hadsereg NATO-szövetségeseivel sorakozna fel, Naď igenlő választ adott:

 

„Hát, erről szól a szövetség. Abban az esetben, ha veszélyeztetve éreznénk keleti határainkat, akkor intézkedni fogunk, hiszen erről szól a NATO. De jelenleg nem tartunk még ott, hogy erre szükség legyen.”

 

fogalmazott. Elmondta, hogy a szlovák hadsereg jelenleg „magasabb készültségben” vannak, ez azonban olyan intézkedést jelent, ami csak a helyzet esetleges romlására és csak a katonaságra (nem a civil lakosságra) vonatkozik, és jelen pillanatban nem háborús veszély, hanem migrációs nyomás indokolja.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.