Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A FOCUS-ügynökség szerint ha most lennének a választások, akkor nyolcpárti parlament alakulna. A mezőnyt továbbra is a HLAS és a Smer uralja, a liberálisok csak utánuk következnek. A Szövetség-Alianca hajszálnyi erősödött, de ez kevés volt a parlamentbe méréshez.

 

A Focus 18,5 százalékot adott a HLAS-SD-nek, amely a januári felméréshez képst erősödött, nagyjából annyit, mint amit a Smer veszített január óta – Robert Fico pártja 15,6 százalékon áll. A harmadik helyen az SaS jutna be a parlamentbe 12 százalékkal.

 

A Progresívne Slovensko a negyedik helyen végzett a felméréss zerint 8,1 százalékkal nyomában az OĽANO-val, amely most 7,8 százalékot kapott a Focustól.

 

 hirdetes_810x300  

Az egykori kotlebásokból álló, baloldali és szélsőséges elemeket tartalmazó Republika 7 százalékon áll – némileg meggyengült, januárban még 7,8 százaléknak örülhetett. A Sme rodina 6,3, a KDH 6 százalékkal jutna be a parlamentbe.

 

Az Aliancia-Szövetség a kilencedik a sorban, a 4,6 százalékos eredmény azonban nem lenne elég a parlamentbe jutáshoz.

 

Az ĽSNS továbbra is a teljes elértéktelenedés útján jár, a 2020-as választásokon 8 százalékot szerző szélsőjobboldali mozgalom támogatottsága mára 3,8 százalékra olvadt. Az SNS szintén 3,8 százalékon áll.

 

A Za ľudín a tavaly lezajló szakadás nem segített. Ahogy Kolíkováékkal, úgy Kolíková nélkül sem tudja magát feltornázni a parlamenti küszöb fölé, ezúttal 2,7 százalékot kapott a Focustól.

 

A Magyar Fórum 1,2 százalékon, az Alojz Hlinával nemrég összefogó Dobrá Voľba (amely egyébként Magyar Fórummal is gyakorta összekacsint) 1,1 százalékra süllyedt.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott azért akadnak érdekes elmozdulások. Egy HLAS-SMER-Republika (nyugatellenes) koalíciónak 76 mandátuma lenne, ami bizonytalan többséget jelent.

 

Nem lenne azonban már többsége egy HLAS-SaS-PS koalíciónak. A liberálisok saját csapdájukba estek: olyan vehemensen ásták alá saját kormányuk hitelét, hogy azzal Robert Ficot erősítették meg. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a HLAS-SaS-PS balliberális kormánynak legalább még egy pártra szüksége volna. MIvel a Smer, az OĽANO és Republika valószínűleg nem kompatibilis velük, marad a Sme rodina vagy a KDH. Valószínűbb az utóbbi.

 

Jobboldali koalíciós variációra ezekből a számokból esély sincs. A 150 mandátumból 103 baloldali, 22 liberális, és csak 25 jobbközép-jobboldali.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.