Nyitókép forrása: tasr

 

Késődélután Eduard Heger kormányfő és Igor Matovič pénzügyminiszter (mindketten OĽANO) is reagáltak Zuzana Čaputová államfő döntésére, miszerint megvétózza és a parlamentnek visszaküldi a családtámogatási csomagot.

 

Mivel jelenleg több belpolitikai vita is zajlik párhuzamosan, Heger három dologra reagált, elég szűkszavúan:

 

  1. Az államfő vétója kapcsán leszögezte, hogy tiszteletben tartja a döntését, de mielőbb többet mondana, meg akar ismerkedni a döntés részleteivel.
  2. Az adóemelés kapcsán (alkohol és szerencsejáték és a Slovnaft-adó kapcsán) Heger azt mondta, hogy elutasítja az SaS vétóval való fenyegetőzését a kérdésben. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy ha az SaS mégis vetózni fog, a koalíció egybentartása érdekében tiszteletben fogja azt tartani és tartatni.
  3. Az olajembargó kapcsán azt állította, hogy ő az EU-csúcson még mindig jobb feltételeket alkudott ki, mint a korábbi javaslatok voltak. Azzal védekezett, hogy a nyolc hónapnál hosszabb kivétel felesleges lett volna, mert a többi tagállam világossá tette, hogy nyolc hónap után nem akarnak orosz kőolajból készült származékokat vásárolni (értsd: a Slovnaft mindenképp elvesztette volna exportpiacát – ha ez valóban ilyen egyszerű szándékon múlott, akkor vajon a nyugati országok miért vitáztak a keleti tagállamok orosz kőolaj nyújtotta versenyelőnyéről, és eszközölték ki az exporttilalmat? – a szerk. megj.).

 

Igor Matovič szintén nagyon rövid nyilatkozatot tett. Kiemelte, hogy sajnálja az államfő döntését a családtámogatási csomag kapcsán, de hozzátette, hogy nem lepődött meg rajta, mivel Čaputová progresszív-liberális, ő maga pedig a barikádok másik oldalán harcol családbarát konzervatívként.

 hirdetes_810x300  

 

Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 12 napban az elnöki palota csak olyan szervezeteket, közszereplőket hívott meg tárgyalásra, akik ellenezték a csomagot, ő viszont egy perc tárgyalási időt sem kapott az elnökasszonytól. Úgy vélte, hogy a családbarát szervezetek utolsó pillanatban történő meghívása az elnöki palotába csak PR-húzás volt.

 

Végül egy üzenetet fogalmazott az államfő részére:

 

„Minden tisztelettel, a családok a végén akkor is győzni fognak”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.