Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Bernat Armangue

 

Európában elég vegyesen fogadták Boris Johnson brit kormányfő lemondását, akit saját pártja és miniszterei kényszerítettek távozásra. Mivel Nagy-Britannia és az EU kapcsolata kissé feszült a Brexit-megállapodások betartása körüli vita miatt, sokan nem fogták vissza véleményüket Johnsonról.

 

„Boris Johnson távozása új lapot nyit az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatokban”

 

közölte a Twitteren az EU külügyi főképviselője, Michel Barnier, aki egykor az EU vezető Brexit-tárgyalója volt. Úgy folytatta:

 

„Legyen [ez a kapcsolat] konstruktívabb a jövőben, tartsuk tiszteletben vállalt kötelezettségeinket, különösen tekintettel a békére és stabilitásra Észak-Írországban, és legyen barátságosabb az Egyesült Királyság EU-beli partnereivel”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Barnier. Ez a hivatalos uniós álláspont. A Politico azonban összegyűjtötte  a kulisszák mögött elhangzó véleményeket is.

 

„Tipikus Borisz. Csupa sz@rság” – értékelte az egyik uniós diplomata Johnson mai lemondásáról szóló nyilatkozatát.

 

„Azt hiszem, mindenkinek (…) ugyanolyan furcsa Schadenfreude [káröröm] érzése volt ezzel kapcsolatban. Szórakoztató volt” mondta egy másik, hozzátéve: Örülünk, hogy elment. Nehéz elképzelni, hogy Johnson nélkül rosszabbra fordulnak a dolgok”.

 

A hivatals diplomácia színvonalán maradt ugyanakkor az ír miniszterelnök, Micheál Martin:

 

„Nem mindig értünk egyet, és a kormányaink közötti kapcsolat az utóbbi időben feszült és kihívásokkal teli volt. (…) Most lehetőségünk van visszatérni a partnerség és a kölcsönös tisztelet valódi szelleméhez, amelyre a nagypénteki megállapodás előnyeinek megerősítéséhez nagy szükség van”

 

mondta.

 

Maga az Európai Bizottság külön nem akarta kommentálni Johnson távozását. A britek nem nagyon tartották be a Brexit-megállapodások számukra előnytelen részeit, az EU pedig béna kacsaként legfeljebb médiahisztit tudott kelteni Londonnal szemben.

 

Ennek megfelelően Bernd Lange német parlamenti képviselő (a német szocdemektől) „felszabadítónak” nevezte a hírt, hogy Johnson távozik posztjáról.

 

„Csak az volt számára fontos, ami belföldön erősítette, és ez természetesen negatívan hatott az EU-hoz fűződő kapcsolatára. Rendkívül egomániás volt”

 

fogalmazott.

 

A teljes kép kedvéért megjegyezzük, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem örült Johnson távozásának. Nagy-Britannia Johnson minszterelnöksége alatt nagymértékben támogatta Ukrajnát az orosz invázió elleni harcban.

 

„Ukrajna igaz barátja volt. (…) Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Királyság Ukrajnával kapcsolatos politikája nem fog változni”

 

mondta Zelenszkij.

 

A Kreml ellenben szintén a kárörvendők közé tartozik. Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő azt mondta csütörtökön:

 

„Ő nem szeret minket, mi sem szeretjük őt. (…) Szeretnénk remélni, hogy Nagy-Britanniában végre egy hozzáértő ember kerül hatalomra, aki képes párbeszéden keresztül döntéseket hozni”

 

mondta.

 

Körkép.sk, politico

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!