Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ma ül össze harmadszor és immáron utoljára a három megmaradt koalíciós párt, hogy megpróbálja meggyőzni az SaS-t a kormányban maradásról. A liberálisok szerint csak vesztegetik az időt, a kormánypártok azonban láthatóan nem akarják megadni az esélyt a mainstream sajtónak, hogy azt a hatást kelthessék, ők nem voltak hajlandók engedni a 48-ból. Bár nagy esély van rá, hogy így is Richard Sulík (SaS) pártelnöknek osztják az áldozat szerepét, a lassan már csak volt gazdasági miniszter igencsak kiverte a biztosítékot azzal, hogy Robert Ficoval tárgyalt a minap. Közben a kormánypártok retorikája is megváltozott, és már a minisztériumok újraelosztásával foglalkoznak – és hagyják főni az SaS-t a saját levében.

 

Augusztus 31-én lejár az SaS ultimátuma, amelynek körülményei, céljai és következményei is arra mutatnak, hogy a liberálisok előrehozott választásokat akartak kieszközölni, lehetőleg úgy, hogy eddigi ráérős munkájuk eredményét a közelgő energiaválság idején ellenzékből nézzék végig.

 

Ma találkoznak utoljára a felek a Bôrik hotelben, Pozsonyban, de még az előző két találkozónál is feleslegesebbnek tűnik a próbálkozás. Sulík szerint „elvesztegetett idő fesztiválja” az egész, az OĽANO pedig azt hangoztatja, hogy a tárgyalások fontosak, de már kénytelenek az SaS hamarosan megüresedő miniszterei posztjaira új jelölteket keresni.

 

 hirdetes_810x300  
Kié lesz a külügyi tárca?

 

Elvileg az SaS mind a négy minisztere lemond a jövő héten, tehát felszabadul az gazdasági, az igazságügyi, az oktatási és a külügyi tárcavezetői szék. Elvileg a négy helyből mindegyik megmaradt kormánypárt profitálhatna. A Sme rodina az Aktuality.sk szerint nem szívesen osztozna a Za ľudíval. Ennek oka, hogy az ex-Za ľudís, SaS-be dezertáló Mária Kolíková most visszatérhet a parlamentbe, és ezzel a pártnak mindössze három képviselője marad a törvényhozásban.

 

Magyar és béke szempontjából nem jó hír, hogy állítólag Eduard Heger (aki az elmúlt időszakban Brüsszel szócsöveként és vérbeli liberális politikusként viselkedett) meg akarja győzni Ivan Korčokot a maradásról. Ez azt jelentené, hogy megmaradna a magyarellenes és az USA irányába szolgalelkű külügyi irányzék – zéró kritikai felhanggal. Korčok nem SaS-es politikus, csak az ő színeiben jelölték a posztra, így technikai akadálya nincs pozícióban tartásának.

 

Korčok pozíciója kapcsán felmerült még a liberális sajtóban Miroslav Wlachovský, aki külügyi tanácsadó, de ha beütjük nevét a keresőbe, azonnal kiugrik nagybetűkkel a GLOBSEC neve – tekintettel a thin-tank irányultságára, Wlachovksý atlantisa-liberális irányvonala aligha kétséges.

 

Felmerült ugyanakkor Veronika Remišová neve is a külügyminiszteri posztra. Remišová legalább nyomokban tartalmaz konzervatív elemeket is – például életpárti kijelentései nemegyszer kiverték a biztosítékot a liberális sajtónál. Az egykori OĽANO-s politikusnő volt Matovičék külügyi árnyékminisztere.

 

Úgy tűnik, hogy a külügyminiszteri poszt és Szlovákia benntartása a nyugati fősodorban olyan fontos, hogy negyedik lehetőség is van, méghozzá az, hogy Jaroslav Naď védelmi miniszter veszi át a külügy vezetését, aki nem kevésbé atlantista Korčoknál. Az biztos, hogy az ország külpolitikai irányultsága szavatolva lenne az eddigi irányba (amely sajnos Ukrajna fokozott felfegyverzésében egyre nagyobb szerepet kíván játszani).

 

A fodrász végzettségű Branislav Gröhling oktatási miniszter helyére nyilván nem lesz nehéz szalonképes jelöltet találni. A sajtó szerint a posztot az OĽANO-s frakció tagja, az OĽANO-ból Keresztény Unióba anno átigazoló Richard Vašečka kapja meg.

 

Za ľudí-s dilemmák

 

Kolíková helyére nagy eséllyel pályázhat Štefan Hollý, a Sme rodina törvényalkotásért felelős miniszterelnök-helyettese, aki egy viszonylag láthatatlan, de sokat bírált politikus a kormányban. Az biztos, ha a Sme rodina jelöli ki Kolíková utódját, annak az illetőnek nem lesz nyugta a liberális sajtótól.

 

Egy másik forgatókönyv szerint a Comenius Egyetem Jogi Karának dékánja, Eduard Burda lesz az új igazságügyi miniszter. Az szakterülete a büntetőjog, ami elég jól mutatna a sajtóban – kérdés, mit hoznak a politikai alkuk.

 

Merthogy egyéb ambíciók is vannak. Az Andrej Kiska kérésére anno a kormányellenes tüntetéseket leállító, majd Kiska pártjában parlamentbe kerülő Juraj Šeliga is ott van az igazságügyért bejelentkezők között. Ambícióból nincs hiány, amit abból is látni, hogy a Za ľudí második emberének kezdeti SaS-t támogató kijelentései az elmúlt két hétben átváltottak kritikus hangnembe, sőt, Ficoval való találkozása után nagyon éles bírálatot fogalmazott meg a Facebookon.

 

És végül ott van Richard Sulík tárcája, a gazdasági minisztérium. Elmúlt hetekbeli sajtószereplései azt sugallják, hogy a parlament gazdasági bizottságának OĽANO-s elnöke, Peter Kremský kapja meg a posztot. Kremský végig bírálta Sulíkot, és talán az egyetlen kormánypárti politikus volt, aki érdemben beszélt arról, hogy Sulík nem mond igazat a gázkészletek feltöltöttségéről.

 

Nehéz választás

 

A helyzetet a 2:1:1 arány bonyolítja. Az oktatási tárca állandó problémákkal küzd, ezért politikai ugródeszkának alkalmatlan, tülekedés nincs a posztért. Valószínűleg az OĽANO-é lesz. Az igazságügyi minisztérium az eddigi koalíciós szerződés szerint a Za ľudíé volt, neki járna vissza – Šeliga láthatóan igényt tartana rá. Az négyből kettő.

 

Marad a külügyi és a gazdasági minisztérium. Az OĽANO nyilván inkább választaná a gazdasági tárcát, tekintettel arra, hogy egyrészt komoly fricska lenne az SaS kárára, másrészt, nem fél bevállalni az energiaválság miatt nagy teherrel járó pozíciót. Az négyből három.

 

Marad a külügyminiszteri poszt, ami a Sme rodináé lehetne, csakhogy a geopolitikai status quo azt diktálja, hogy csakis olyan személy kerülhet a posztra, aki önmagában szavatolja az ország nyugati külpolitikai irányultságát. Štefan Hollý nem ilyen, így a Sme rodina kapott is posztot, meg nem is.

 

Ha a külügyet a Za ľudí és Remišová kapja, Šeliga hoppon marad, ami azzal a veszéllyel jár, hogy az egyébként is kisebbségi kormányzásra ítélt koalíció még egy képviselőt elveszt. Nehéz döntés előtt állnak a kormánypártok, főleg azért, mert a következő fél év még a koronavírus-járványnál is igényesebb lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.