Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igazságtalan lenne nem elismerni az OĽANO hibáit, de nem az OĽANO süllyesztette el a kormányt – jelentette ki Michal Šipoš, Igor Matovič pártjának frakcióvezetője a közrádió Szombati párbeszéd című politikai műsorában, ahol Peter Cmorej SaS-es képviselővel vitázott. Cmorej szerint az SaS már akkor „kivette a részét” a kormány bukásából, mikor 2021-ben beleegyeztek a kormányrekonstrukcióba Igor Matovič teljes távozása nélkül.

 

Šipoš a műsorban annak veszélyeit hangoztatta, amit a kormány megbuktatása jelent az év végén, még a költségvetés elfogadása előtt.

 

„Ha erőnek erejével meg akarták vonni a bizalmat a kormánytól, megtehették volna a költségvetés elfogadása után”

 

mondta Šipoš.

 hirdetes_810x300  

 

Cmorej ellenben azzal érvelt – védve az SaS egyébként alapvetően gyenge lábakon álló döntését –, hogy a költségvetési provizórium nem jelenti a „világ végét”, és hogy provizórium idején „is lehet segíteni az embereket”.

 

A költségvetési provizórium azt jelenti, hogy a jövő évben a kormány az idei éves költségvetés 1/12-ed részét kapja meg minden hónapban, amit szigorú szabályozás mellett használhat csak fel. A provizórium addig tart, míg a parlament el nem fogadja az új költségvetést.

 

Šipoš megerősítette Igor Matovič OĽANO-s pártelnök és Eduard Heger kormányfő korábbi kijelentéseit, miszerint Igor Matovič már leadta a lemondónyilatkozatát, mikor kiderült, hogy az SaS nem tudja teljesíteni az alku rá eső részét.

 

„Az SaS még Matovič felkínált lemondása ellenére sem akarta garantálni, hogy nem szavaz a kormány bukása ellen, helyette újabb feltételeket szabott, ezért Igor Matovič úgy döntött, ahogy végül döntött”

 

mondta Šipoš. Ezt a verziót az SaS természetesen tagadja.

 

Ugyanakkor Šipoš egyetértett Cmorejjel abban, hogy az előrehozott választás nem jó megoldás, de nem zárják, hogy sor kerül rá. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kezdeményezését az előrehozott választás kieszközléséhez Šipoš szerint „nem kell túlbecsülni”:

 

„Ha Boris Kollár nem egyezik meg az OĽANO-val és az SaS-szel, mehet kávézni Ficoval és Pellegrinivel amennyit akar, nem talál 90 támogató szavazatot a parlamentben”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk, teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!