Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Oligarchák, lobbizás, Slovnaft, SaS. Érdekes teóriával állt elő a Smer elnöke, Robert Fico a költségvetés megszavazásának hátterével kapcsolatban. Verziójában két ismert oligarcha, Világi Oszkár és Ján Sabol neve is elhangzott.
A Smer csütörtökön a költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót, amelyen Robert Fico, a párt elnöke nem kevesebbet állított, mint hogy az OĽANO „politikailag zsarolta” az SaS-t a költségvetés megszavazása céljából.

 

Fico emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt csütörtöki megbuktatása idején Sulík még elutasítóan nyilatkozott a költségvetésről. Azt állította, hogy az teljes katasztrófa, elfogadhatatlan. Akkor a legnagyobb problémának a deficitet tartotta (végül a deficit nagysága a költségvetés elfogadásánál nem is változott meg – a szerk.).

 

A NAKA fordulat

 

Fico szerint Sulík nagy fordulata akkor következett be, amikor december 20-án, kedden reggel a NAKA gazdasági bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt őrizetbe vett 7 személyt, köztük öt név szorosan kötődik Ján Sabol és Világi Oszkár ismert oligarchákhoz. A Smer elnöke elmondása szerint Sulík Sabolról mint közeli barátjáról szokott nyilatkozni. Világi pedig elmondása szerint Sabol barátja.

 

Fico azt is kijelentette, hogy Sulík azért ellenezte olyan vehemensen az alkohol jövedéki adójának emelését (amit Matovič akart anno keresztülvinni), mert épp Sabolhoz tartozik a St. Nicolaus márka.

 

Gyimesi György: A felvidéki magyarságnak erős képviseletre és erős vezetőre van szüksége (Évértékelő interjú a Körképen)

 

„Milyen érdekes, ma már nincs gondja Sulíknak az alkohol jövedéki adójának emelésével”

 

tette hozzá.

 

Világi kapcsán Fico arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szlovák Villamosművek elnökségébe épp Sulík jelölte tagnak Világi egyik közeli emberét R.Z-t, aki Fico szerint 5 évig dolgozott Világi ügyvédi irodájában.

 

„Azelőtt sosem látta, nem ismerte, de rögtön megteszi a Villamosművek elnökségi tagjának? Ilyen meséket lehet mondani, de nem nekem. Nagyon fontos kapcsolatnak kellett ott lennie, és mivel nagyon könnyen felfedezhető volt a kapcsolat, egyértelmű, hogy Világi emberéről van szó”

 

mondta.

 

Fico a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy Matovič és Daniel Lipšic speciális ügyész (Fico szerint az ő jóváhagyásával vették őrizetbe a fent említett hét személyt) kvázi megzsarolta Sulíkot, hogy „vagy támogatja a  költségvetést, (…) vagy a Sulík mögött álló kulcsemberekhez köthető személyek ellen eljárást indítanak. Börtönbe kerülnek, és a börtön nyomása alatt megered a nyelvük”.

 

Majd azt a két, egyébként valóban érdekes kérdést vetette fel, hogy a hónapokig előkészített rendőrségi akciót miért pont kedden reggelre időzítették, és az őrizetbe vett személyeket miért engedték el már másnap?

 

A fentiekre még ugyanazon a napon Eduard Heger kormányfő is reagált, aki téveszmének, elmeszüleménynek nevezte Fico állításait arra vonatkozóan, hogy az OĽANO a NAKA-n keresztül „politikailag zsarolta” volna Richard Sulíkot.

 

Fico története Sulík motivációról a gyakorlatban kicsit sántít. A költségvetést ugyan megszavazták, de az új parlamenti többség létrehozására tett ajánlatból látványosan kifarolt, annak ellenére, hogy épp ő vetette fel Hegernek az ötletet.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.