Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A balliberális Denník N szlovák napilap szivárogtatta ki Igor Matovič, az OĽANO elnökének sajtótájékoztatója közben, hogy Matovič pártja abban az esetben hajlandó lehetővé tenni az előrehozott választásokat, ha alkotmánytörvénnyel betonozza be a parlament a választási rendszer módosítását. Abban az esetben minden változtatáshoz legalább 90 mandátumra lenne szükség. Matovič nem csinál titkot belőle, hogy attól tart, ha a Smer és a HLAS térne vissza a hatalomba a választások után, magyarországi mintára módosítanák a választási rendszert.

 

Matovič a sajtótájékoztatón a szivárogtatás után elárulta, hogy tényleg a választási rendszerről van szó. Azt is elmondta, hogy szerinte az előrehozott választások a „demokrácia végéhez vezethetnek”.

 

Az SaS és Richard Sulík (egyelőre) támogatja a választási rendszer bebetonozását.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákiában egyetlen választási körzet van, Magyarországon viszont vegyes választási rendszer. Ez utóbbiban a képviselők felét választanák országos listákon, a másik felét a megyei jelöltek adnák.

 

Az OĽANO szerint ez a legerősebb pártoknak kedvezne, akik akár tartósan háromötödös többséget szerezhetnek. A Smer és a HLAS a szegényebb régiókban és a vidéken lenne sikeres, a jobboldal viszont a fővárosba és a megyei városokba szorulna vissza.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.