Nyitókép: TA3, reprofoto

 

Denisa Saková (Hlas) korábbi belügyminiszter és Juraj Krúpa, az OĽaNO-ból az SaS-ba átlépett képviselő voltak a TA3 vasárnapi, Politikában című vitaműsorának vendége.

 

A műsor elején mindketten elmondták rövid véleményüket az államfőválasztással, az orosz-ukrán háborúval és a vasárnapi boltzárral kapcsolatban.

 

Államfőválasztás

 

Saková szerint a Hlas államfőjelöltje még nem ismert, de várhatóan saját jelöltjük lesz. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy független jelöltet is támogatni fognak. Egyelőre a párt még nem döntött a kérdésben.

 

Krúpa szerint az SaS jelöltje Zuzana Čaputová lesz, amennyiben a jelenlegi államfő bejelenti indulását.

 

Háború

 

Ukrajna háborús támogatásával kapcsolatban Krúpa elmondta, hogy a háborúban Oroszország az agresszor, és Szlovákia lenne az első, aki Ukrajna után az oroszok célkeresztjébe kerülne.

 

„Mert kicsik vagyunk, gyengék vagyunk. Katonai segítségnyújtásra is szükség van, nem csak humanitáriusra, hogy Putyint megállíthassuk. Az, amit művel, genocídium”

 

– mondta.

 

Saková úgy fogalmazott, hogy világosan elítélték Oroszország lépését, amellett Ukrajna területi egységének megőrzésében érdekeltek.

 

Ha Ukrajnának 50 millió eurót adunk Lex Ukrajna keretében, akkor ugyanennyit vagy a tízszeresét kellene adni saját állampolgárainknak is, hiszen energiaválság, infláció sújt bennünket.

 

Boltzár

 

A vasárnapi boltzárral kapcsolatban elhangzott, hogy Saková nem támogatja az ilyen beavatkozást. Nehéz gazdasági helyzetben ugyanis szerinte az emberek örülnek a hétvégi magasabb bevételnek a munkáért. Kiemelte, hogy ne a parlament határozza meg azt, hogy az emberek kereshetnek-e többet vagy sem.

 

Az SaS szerint a boltzártervezet ideológiai harc. Krúpa azzal érvelt a boltzár elutasítása mellett, hogy nincsenek egyértelmű adatok arról, hogy segíti-e vagy sem a gazdaságot. Ugyanakkor 1700 munkahely szűnhet meg emiatt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!